Cât te costă, de fapt, să-ți faci pașaport în București

Ultima actualizare:

    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Bucureștenii au un nou sediu pentru depunerea documentelor în vederea eliberării pașapoartelor simple electronice sau temporare. Deși taxele pentru eliberarea documentelor de călătorie au aceeași valoare în orice județ din țară, pe bucureșteni i-ar putea costa mai mult să intre în posesia lor. Iată de ce.

Deși poate părea un detaliu nesemnificativ, inaugurarea noului sediu al Serviciului de Pașapoarte în cadrul centrului comercial Plaza România le-ar putea aduce bucureștenilor cheltuieli mai mari pentru obținerea pașapoartelor. Și asta nu pentru că taxele afarente tipăririi acestor documente ar fi majorate, ci pentru că locul în care funcționează cele 20 de ghișee e extrem de ispititor. Alegerea unui centru comercial pentru amenajarea sediului unui serviciu public a fost o afacere bună pentru Direcția Generală de Pașapoarte. Reprezentanții centrului comercial au acceptat o chirie mai mică decât cea percepută unor agenți economici. Însă, mall-ul are doar de câștigat din numărul mare de oameni care vor să-și schimbe documentele de călătorie. Având în vedere că la pașapoarte vin circa o sută de persoane pe oră, reprezentanții centrului comercial și-au atins ținta: au adus oameni la mall. De acum încolo, modul în care știu să-și gestioneze banii din portofel ține doar de ei. Iar mall-ul are destule tentații.

Cât de costă o vizită la pașapoarte

Taxele de eliberare a unui pașaport sunt: 258 de lei, pentru persoanele care au peste 12 ani; 234 de lei, pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani; 96 de lei, indiferent de vârstă, pentru pașaportul simplu temporar. Dar, ca să ajungi aici te mai costă 1,3 lei o călătorie cu transportul în comun și încă atât ca să te întorci. Dacă folosești metroul, drumul de costă 5 lei.

Serviciul Pașapoarte e situat, strategic, la etajul doi al centrului comercial, în zona restaurantelor și cafenelelor. Odată ajuns aici, cu greu te poți abține să nu cumperi o cafea, o răcoritoare sau chiar un meniu de la fast-food. Ai să vezi că foamea și setea vin firesc atunci când stai la coadă.


    Foto: plazaromania.ro
Foto: plazaromania.ro

Până și premierul Mihai Tudose sesiza beneficiile amplasării noului sediu. Demnitarul a făcut o vizită neanunțată la Pașapoarte luni dimineață, însoțit de prefectul Capitalei, Adrian Petcu.

„În sfârşit sunt condiţii civilizate. Se aşteaptă între 20 şi 30 de minute. Oamenii nu mai sunt nevoiţi să stea în soare şi în căldură, ba chiar pot să bea şi o cafea şi să mânânce pentru că birourile sunt pe acelaşi etaj cu restaurantele”, a spus Mihai Tudose.

Dacă mergi cu copilul pentru a-i face pașaport vei avea o misiune foarte grea să-l convingi că are destule jucării Lego acasă și că nu e momentul potrivit să-i cumperi altele noi. Însă, ți-ai putea încălca ușor propria regulă atunci când se va tăvăli pe jos de furie. Ține-te tare, nu te lăsa! Dar ce te faci dacă vrea și la film?

Dacă tot ești la mall, ți-ar putea trece prin cap să intri în supermarket pentru cumpărături „uzuale”. Însă, ai grijă! Dacă ai rezistat tentației de a mânca la fast-food, ai toate șansele să cheltuiești o căruță de bani pe mâncare în supermarket. Studii specializate au demonstrat că oamenii cumpără mult mai multe produse alimentare atunci când vin la shopping cu burta goală. Oricum ai da-o, tot rău iese.


    Foto: plazaromania.ro
Foto: plazaromania.ro

Magazinele din mall-uri au campanii promoționale în această perioadă la articolele vestimentare din sezonul de vară. Reducerile sunt atât de mari încât nu-ți poți lua ochii de la vitrine. Așa că n-ar fi exclus ca după ce-ți depui actele pentru pașaport să dai o tură prin magazine și să-ți ușurezi portofelul de câteva zeci sau, cine știe, poate chiar câteva sute de lei. Depinde de tine.

Astfel stând lucrurile, vei constata că pașaportul te-a costat mai mult decât știai că te va costa atunci când ai plecat de acasă. Așa că, fii înțelept și, dacă nu ai nevoie de haine noi, rezistă tentației de a-ți cheltui banii inutil!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net