Fără animale sălbatice la circ. Ce vom mai vedea la Circul Globus

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Consilierii generali au aprobat luni după-amiază un proiect care vizează eliminarea tuturor numerelor de dresură de animale în spectacolele de circ. Măsura a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea societății civile după incendiul izbucnit în această lună la un adăpost al Circului Globus. Animalele sălbatice deținute în prezent de circul din Capitală vor fi transferate unor grădini zoologice ori eliberate în mediul lor natural.

Regulamentul de funcționare al Circului Globus din București a fost modificat luni prin hotărâre de consiliu. Dresurile de animale au fost eliminate din spectacolele de circ, în urma unui demers al primăriei, aprobat de consilieri. Edilii consideră că trucurile pe care animalele trebuia să le facă în spectacolele de circ sunt anormale și neconforme naturii lor. În plus, consilierii au decis să interzică folosirea animalelor în circuri și din cauza spațiilor de cazare extrem de mici pe care acestea le au la dispoziție. „Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 de kilometri pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeței municipiului București. În circuri, «regele animalelor» are la dispoziție maximum 12 metri pătrați, iar instinctele sale de vânătoare și alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Animalele care se află în prezent în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate cu ajutorul Fundației „Vier Pfoten”, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de consiliu. În aceste luni, angajații circului nu vor putea folosi animalele în spectacole, în schimb trebuie să le ofere „condiții de bunăstare”.

Ca urmare a deciziei Consiliului General, Circul Globus poate prezenta publicului spectacole și momente artistice de acrobație și umor. La 12 ianuarie, un adăpost neautorizat al Circului Globus, în care erau cazate animalele retrase din activitate, a luat foc. Nu mai puțin de 11 animale și-au pierdut viața în incendiu, stârnind un val de indignare în rândul populației.

Ce au interzis, de fapt, consilierii generali

Hotărârea aprobată luni de consilierii generali intră în vigoare la 1 martie 2017. Aceasta nu interzice folosirea animalelor sălbatice în circurile ambulante care vin în Capitală. Aceste circuri nu sunt obligate să renunțe la animalele sălbatice din spectacolele lor, însă, spun edilii, un alt proiect de hotărâre, aflat în dezbatere publică, își propune să reglementeze și acest aspect. Prin acest proiect, edilii vor să interzică inclusiv folosirea animalelor domestice în expoziții pe toată suprafața Capitalei, deci și expozițiile chinologice sau de pisici. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net