«Am crezut că nu se mai termină urgia»

Ultima actualizare:

    Mai multe echipaje medicale  au sosit la faţa locului pentru a  acorda oamenilor îngrijiri medicaleFoto: Hepta
Mai multe echipaje medicale au sosit la faţa locului pentru a acorda oamenilor îngrijiri medicaleFoto: Hepta

Au plătit vacanţa de vis, dar s-au trezit într-un coşmar de neimaginat. Mii de turişti de pe insula Kos, din Grecia, au văzut moartea cu ochii într-un cutremur care le-ar fi putut curma sejurul în mod tragic.

6,7 pe scara Richter. Atât a fost magnitudinea ultimului seism care a zguduit insule greceşti din sud-estul Mării Egee, în plin sezon estival. Insula Kos a fost cea mai afectată, însă unda de şoc s-a simţit până hăt departe, în staţiunile turceşti. 

Magazinele din Kos  arătau ieri ca după  bombardament
Magazinele din Kos arătau ieri ca după bombardament

Două persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 de răniţi au ajuns cu răni grave la spital în urma nenorocirii care parcă nu mai contenea. 

Tavanele clădirilor vechi  din centrul istoric al Kos s-au prăbuşit peste turişti
Tavanele clădirilor vechi din centrul istoric al Kos s-au prăbuşit peste turişti

Potrivit unor reporteri aflaţi la faţa locului, pământul s-a cutremurat mai bine de 20 de secunde şi a fost urmat de mai multe replici, şi ele destul de puternice. ”A durat foarte mult. Mi-am strâns repede copiii pentru a părăsi hotelul. Credeam că nu se mai termină odată”, a povestit Sylvia Jannot, o turistă de 41 de ani. Mai multe clădiri vechi au fost culcate la pământ, iar altele au suferit fisuri serioase.

Cutremurul a declanşat  un tsunami de  mici dimensiuni  pe malul turcesc
Cutremurul a declanşat un tsunami de mici dimensiuni pe malul turcesc

Insula este printre destinaţiile preferate şi de turiştii români, charterul săptămânal spre Kos funcţionând mereu la capacitatea maximă, de 186 de persoane. 

Toată staţiunea  Bodrum a fost  afectată de inundaţii
Toată staţiunea Bodrum a fost afectată de inundaţii

Dacă unii români au împărtăşit pe reţele sociale emoţiile pe care le-au trăit, alţii, mai norocoşi, nici nu au simţit seismul. Mai ales că s-a petrecut la o oră după miezul nopţii, ora locală, când unii chiar dormeau. ”Avem clienţi care s-au cazat la 5 stele şi nici nu au simţit cutremurul. Nici ceilalţi aflaţi la 3, 4 stele, nu prea au simţit, deşi sunt tot în Kos. Clădirile vechi au fost mai afectate. Chiar am vorbit cu oamenii şi le pare rău că în scurt timp li se termină sejurul”, a declarat, pentru Click!, un consultant în turism. Cutremurele sunt la ordinea zilei în Grecia şi în largul coastelor vestice ale Turciei, în Marea Egee, aflată între cele două ţări. La 12 iunie, o persoană a murit şi alte 10 au fost rănite pe insula grecească Lesbos în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,3.


    Toată staţiunea  Bodrum a fost  afectată de inundaţii
Toată staţiunea Bodrum a fost afectată de inundaţii

Vernon Hausman, turist german: „Am avut senzaţia că un tren trece în viteză prin camera de hotel. I-am spus fiului meu: «cred că este cutremur, aşa că hai să ieşim naibii de aici!». Şi am ieşit în stradă”.

simeon stalpnicul png
  • Issa Kamara,  antrenor personal angajat la hotelul Maca Kizi: „Am avut noroc că am scăpat cu viaţă pentru că se putea întâmpla o tragedie”. 
  • Constantina Svynou, şefa asociaţiei hotelierilor din Kos: „Sunt aproximativ 200.000 de turişti pe insulă pentru că suntem în plin sezon. Prima noastră reacţie a fost să îi calmăm pe turişti, să punem în practică regulile de bază şi să evacuăm toate clădirile”.
  • Jara, un turist olandez: „A fost îngrozitor... patul nostru se zdruncina de la stânga la dreapta. Totul o luase razna”.
image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net