De ce bebelușii sunt scufundați de trei ori la botez în cristelnița plină cu apă

Ultima actualizare:

    Bebelușul a murit la scurt timp după ce a fost botezat
Bebelușul a murit la scurt timp după ce a fost botezat

Un bebeluş de o lună din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, a murit în condiţii suspecte, după slujba de botez. Băieţelul în vârstă de o lună şi-a pierdut viaţa sâmbătă, 16 septembrie, în cursul după-amiezii. Copilul a început să se simtă rău în timp ce se afla în biserica din localitatea Curături, acolo unde era botezat.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean, martorii au sunat la 112 şi au anunţat că copilul prezintă dificultăţi de respiraţie.

Copilul a continuat să plângă şi în timpul evenimentului religios, cei prezenţi constatând că bebeluşul se simte rău imediat după ce acesta a fost botezat de către preot. Preotul paroh ar fi fost cel care a început manevrele de resuscitare, în biserică, înainte de intervenţia medicilor. 

De ce copilul este introdus în apă de trei ori la botez?

„Nu trebuie cufundat capul complet, că botezul se predă de la şcoală, şi nu toţi profesorii spun că este obligatorie scufundarea completă. Eu nu introduc apă nici în guriţă, nici în nas şi nici măcar în urechi, las copiii pe spate cu capul în cristelniţă. Trebuie mare atenţie cu copiii, la împărtăşanie la fel, nu poţi să le dai firimitura prea mare că trage în el, nu ştie ce face“, a spus un  preot de la Mitropolia Iașiului care a preferat să rămână anonim. 

Poziţia oficială a Mitropoliei explică însă că, în mod canonic, botezul trebuie să se desfăşoare prin scufundare completă. „Cuvântul botez vine din latinescul «baptiso, baptisare» care înseamnă, în traducere, scufundare. Copilul trebuie introdus în apă, total. Se poate practica şi botezul prin stropire doar în situaţii cu totul excepţionale, cum ar fi cazul unui copil prematur sau al unui copil spitalizat. Acestea sunt condiţiile pe care le prevăd inclusiv canoanele bisericeşti. În cazul de faţă, nu a fost vorba despre o situaţie specială”, a spus Marian Timofte, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iașiului. 

Un alt preot din Iaşi, Mihai Mărgineanu, paroh la Parohia „Toma Cozma“, explică faptul că în cei peste 30 de ani de preoţie a realizat mai bine de 1.000 de botezuri şi că face mereu prin afundarea copilului, dar a convenit, pentru liniştea părinţilor, să facă mereu botezurile în apă încălzită, indiferent de anotimp. 

„Există multe situaţii, după botez, în care pot fi complicaţii. Ar fi ilar să spunem sau să credem că copilul poate să moară printr-o simplă apropiere de apă. Dar am avut situaţii în care am atras atenţia părinţilor că era iarnă şi veneau cu copilul dezbrăcat. Le-am dat haine din biserică să nu răcească. Sunt în principal adeptul botezului prin afundare, există şi excepţii care evident pot fi argumentate de părinţi sau de medic şi atunci nu trec eu înaintea medicului sau a temerii părinţilor, pentru că este necesar să respectăm acest lucru“, a explicat preotul Mihai Mărgineanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net