El e tânărul care a îndoliat Germania

Ultima actualizare:

    Ali Sonboly, un tânăr de doar 18 ani, a împuşcat  mortal 9 oameni şi a rănit alţi 27. Nu a avut  legături cu teroriştii, ci doar probleme psihiceFoto: Bild
Ali Sonboly, un tânăr de doar 18 ani, a împuşcat mortal 9 oameni şi a rănit alţi 27. Nu a avut legături cu teroriştii, ci doar probleme psihiceFoto: Bild

Momente de groază vineri seara, într-o zonă aglomerată din München, Germania. O ploaie de gloanţe a căzut peste oamenii care ieşeau dintr-un McDonald’s, apoi masacrul a continuat într-un centru comercial din apropiere. 9 oameni şi-au pierdut viaţa, alţi 27 au fost răniţi. Deşi iniţial s-a crezut că este un atac terorist, poliţia a descoperit informaţii şocante despre autorul masacrului.

Îl cheamă Ali Sonboly, are 18 ani şi cetăţenie dublă, germană şi iraniană. Înarmat cu un pistol de tip Glock de calibrul nouă milimetri, aprovizionat cu 300 de gloanţe în rucsac, băiatul cu figură inocentă deschide focul asupra oamenilor care ieşeau vineri seara din res-taurant. Într-o înregistrare video cu telefonul mobil, atacatorul apare îmbrăcat în negru, strigă “sunt german” şi începe să tragă. După care intră în centrul comercial din apropiere şi continuă masacrul. Poliţiştii care au ajuns la faţa locului reuşesc să-l rănească, el fuge, pentru ca trupul său neînsufleţit să fie găsit puţin mai târziu, la circa un kilometru distanţă. Criminaliştii au constatat că s-a sinucis. 

Ce l-a determinat să recurgă la un asemenea gest? Şeful poliţiei din München, citat de AP, a anunţat sâmbătă că «nu au fost găsite probe» cu privire la o legătură cu Statul Islamic în casa în care locuia cu părinţii. Adolescentul ar fi avut probleme psihice, fiind obsedat de atacurile armate în masă. În camera sa au fost găsite tăieturi din ziare despre atacuri armate, inclusiv o carte intitulată “Mânie. De ce ucid studenţii”. 

Criminalul se pare că şi-a planificat atacul. Anchetatorul Robert Heimberger a mărturisit ieri că Ali Sonboly ar fi piratat un cont de Facebook şi a trimis un mesaj în care îndeamnă oamenii să vină la mall pentru a primi cadouri. “Îţi voi da ceva, dacă vrei, dar nu prea scump”, se arată în respectivul mesaj.

Surse citate de postul german N-TV afirmă, potrivit Mediafax, că este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în martie 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen. Arunci, un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane, după care s-a sinucis.

Adolescentul  a deschis focul  şi în mall
Adolescentul a deschis focul şi în mall

Ieri, zona în care  a avut loc atacul  s-a umplut de  flori şi lumânări
Ieri, zona în care a avut loc atacul s-a umplut de flori şi lumânări

Flash news

Zi de doliu în memoria victimelor. Primarul Münchenului a anunţat că sâmbătă e zi de doliu în memoria victimelor atacului armat comis vineri seara. Toate evenimentele prevăzute în oraş în acest weekend au fost anulate.

Aeroportul din oraş a funcţionat normal. Niciuna din cursele aeriene înspre şi dinspre München nu au fost anulate. Ieri, pe Aeroportul “Henri Coandă”, toate cele zece zboruri Bucureşti – München şi-au respectat programul obişnuit, întrucât aeroportul din München funcţionează fără nicio restricţie.

Printre victime nu se află români. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că printre victimele atacului nu se află cetăţeni români. Potrivit news.ro, întregul personal român din cadrul Consulatului General al României la München a fost activat pentru a oferi sprijin în caz de necesitate. Pentru cetăţenii români, Consulatul a pus la dispoziţie două numere de telefon, la care răspund operatori 24 de ore din 24: +49 89 553307 şi +49 1602087789.

7 adolescenţi şi-au pierdut viaţa. Şeful poliţiei din München, a declarat că şapte dintre victime sunt adolescenţi. Doi dintre ei şi o femeie sunt cetăţeni turci, iar preşedintele kosovar anunţă moartea a trei etnici albanezi (două femei şi un bărbat) în această dramă, relatează The Associated Press. Toţi erau locuitori ai Münchenului.

Alte atacuri care au zguduit recent lumea

Nu trece săptămână fără ca oameni nevinovaţi să-şi piardă viaţa pe străzi din marile oraşe ale lumii. Trei atacuri teroriste au avut loc numai în ultima lună, în Franţa şi Turcia. 

28 iunie, Istanbul. Trei bărbaţi au deschis focul cu pistoale mitralieră, după care s-au aruncat în aer, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Bilanţul: 45 de morţi şi sute de răniţi.

14 iulie, Nisa. 84 de oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi la Nisa, chiar de Ziua Naţională a Franţei, după ce un camion a intrat în plin în oamenii adunaţi pe Promenade des Anglais să urmărească focurile de artificii. Printre victime, şi români. Pentru ca efectul să fie distrugător, şoferul  a mers în zig-zag, transformând remorca într-o uriaşă armă ce a măturat copii, adulţi, familii întregi. Autorul – un tunisian divorţat, cu antecedente.

14 iulie, Nisa
14 iulie, Nisa

15 iulie, Ankara. Turcia a fost scena unei tentative eşuate de lovitură de stat. Un grup de militari ocupă televiziunea de stat din Ankara, podul din Bosfor, atacă sediile autorităţilor, asediază Parlamentul. Lupte crâncene se dau şi în Istanbul între trupe speciale, poliţie şi grupul de militari rebeli. Lovitura de stat a fost înăbuşită. Preţul plătit: 265 de morţi şi 1.440 de răniţi.

15 iulie, Ankara
15 iulie, Ankara

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net