Înainte şi după Apocalipsă! Cum arătau oraşele italiene afectate de cutremur

Ultima actualizare:

    Jumătate din oraşul  Amatrice e la pământ
Jumătate din oraşul Amatrice e la pământ

Oraşe mici, cocoţate pe pantele abrupte alea Apeninilor. Străduţe înguste, pietruite. Ici-colo o pizzerie, o gelaterie sau un magazin de suveniruri. Linişte, relaxare, miros de cafea proaspătă. Doar clopotele bisericilor se aud din oră-n oră. Aici veneau hoardele de turişti vară de vară. Italienii din marile oraşe căutau liniştea, străinii căutau istoria. Acum totul s-a transformat în munţi de moloz, morminte pentru sute de oameni.

Imaginile apocaliptice din oraşele italiene Amatrice, Pescara del Tronto, Arquata del Tronto sau Accumoli, din regiunea Lazio, fac înconjurul planetei. Cine a fost turist prin zonă nu are cum să nu se înfioare. Orăşelele desprinse parcă din cărţile poştale au ajuns acum mormane de cărămizi, pietre şi moloz. În centrul istoric al localităţii Amatrice a mai rămas “în picioare” doar clopotniţa. “Jumătate din oraş nu mai există”, a spus primarul Sergio Pirozzi. Clădirile vechi de 300 de ani au fost complet distruse. 

Şi Pescara del Tronto a devenit un iad. “Când am ajuns aici, am văzut oraşe distruse, durere, moarte”, a povestit episcopul Giovanni D’Ercole, pentru Radio Vatican. Preotul a binecuvântat trupurile a doi copii pe care i-au găsit pompierii îngropaţi sub dărămâturi. Cel puţin 270 de oameni au murit în cutremurul devastator de marţi noapte din Italia, iar alte 400 de persoane au fost rănite, potrivit unei estimări furnizate de Protecţia Civilă italiană.

Patru oraşe istorice au fost puse la pământ. Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti, mulţi copii care îşi petreceau vacanţa de vară în regiune, mai spun autorităţile italiene.

Seismul a fost urmat de sute de replici, 900 la număr, unele cu magnitudini de până la 5 pe Richter. Echipele de salvare din Amatrice au fost nevoite să se pună la adăpost, în condiţiile în care vibraţiile au dus la căderea de noi pietre din clădiri istorice şi a desprins faţada bisericii, care atârnă periculos deasupra străzii.  

Vineri, alte cinci cutremure de pământ au lovit regiunea, dintre care cel mai mare a avut magnitudinea de 4 pe Richter, la ora 4.28, localizat tot în Amatrice. Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, în timp ce speranţele de a mai găsi supravieţuitori scad de la o oră la alta.

simeon stalpnicul png

Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară (25 august) o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

simeon stalpnicul png

Copilul român dat dispărut a fost găsit mort sub dărâmături

Numărul românilor morți în tragedia din 24 august crește de la o zi la alta. Ieri seară, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că opt români au murit în urma cutremurului, iar 19 sunt dați dispăruți. Pe de altă parte, preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă “Sfântul Proroc Elisei” din Fermo a declarat că băiatul de 11 ani care era căutat sub dărâmături a fost găsit mort, joi seara, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur. Potrivit sursei citate, mama copilului, rănită în urma cutremurului, a fost găsită după circa şapte ore.

“Copilul era sub ruine din noaptea de marţi spre miercuri. Mama lui a fost găsită după circa şapte ore, rănită. Ne-a spus că în cele şapte ore cât a stat sub ruine nu a auzit eventuale strigăte ale copilului ei, care în momentul cutremurului se afla în camera sa”, a spus preotul Bogdan Gheorghică, pentru Mediafax.

Mama copilului a fost operată într-un spital din Rieti şi starea ei este stabilă. Întrebat despre tatăl băiatului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informaţii despre acesta. Autorităţile continuă demersurile pentru identificarea altor 17 români daţi dispăruţi în urma seismului. Alţi cinci români sunt răniţi şi spitalizaţi. Medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net