Iată care erau mâncărurile preferate ale Regelui Mihai! Click! vă dă rețetele

Ultima actualizare:

    26 iulie 2014. La Castelul Săvârșin, Regele Mihai, în capul mesei, alături de Regina Ana, Principesa Margareta și Principele Radu
26 iulie 2014. La Castelul Săvârșin, Regele Mihai, în capul mesei, alături de Regina Ana, Principesa Margareta și Principele Radu

Au trecut patru zile de când Regele Mihai s-a stins, iar poveștile și mărturisirile celor care l-au cunoscut arată ce om simplu era Majestatea Sa. Discret, deloc complicat, aproape de oamenii din popor. Un om obișnuit. Un lucru inedit l-a mărturisit, în urmă cu câțiva ani, în cartea sa, chiar fiica cea mare, devenită regină după moartea Majestății Sale. E vorba despre ce feluri de mâncare îi plăceau Regelui. Cum era de așteptat, nimic complicat.

„Regele Mihai nu este ceea ce s-ar putea numi un gurmand. Apreciază discret felurile bune de mâncare, dar prânzurile cu părinții mei sunt întotdeauna scurte și simple. Iar cina, când este luată în familie, începe la ora 18.30 și nu durează niciodată prea mult”, mărturisea, în 2010,  în volumul său „Carte Regală de Bucate”, fosta Principesă Moștenitoare și actuala Regină Margareta.

Potrivit acesteia, Regele Mihai nu avea preferințe culinare prea multe, iar „atunci când ia masa, rareori îl vei auzi făcând aprecieri legate de bucate. Este însă un fin cunoscător  al artei culinare și, atunci când ceva îi atrage atenția, o spune în mod discret”, scria despre Majestatea Sa, Margareta.

Fiica cea mare a Majestăților Lor spune în carte despre părinții săi că nu prea se dădeau în vânt după salate sau supe, iar că Regina Ana (1923-2016) „se lipsește bucuroasă de desert, în timp ce tatăl meu preferă înghețata, mai ales cea cu caramel”.

O altă mărturisire se referă la faptul că Regele obișnuia să bea un pahar de Sangria la prânz, în anii petrecuți la Versoix, în Elveția. Atunci când mergea însă în vizită undeva, Regele prefera un pahar de vin rose dulce, în timp de Regina, un vin roșu demisec.

În ceea ce privește preparatele culinare preferate de Regele Mihai, Margareta spunea că Majestatea Sa a avut de-a lungul anilor câteva feluri de mâncare favorite. Este vorba de New York Cheesecake și de Spuma de ciocolată, ca deserturi, și de Pasta con pesto, ca fel principal, o mâncare specific italienească, vegetariană.

„Îmi aduc aminte că am gătit odată, la Verosix, pentru părinții mei și musafirii lor, Pasta con pesto. Tata, care nu vorbește niciodată prea mult, mi-a spus a doua zi, la prânz, că ar dori să guste din nou „chestia aceea verde”, povestea Alteța Sa.

În „Carte Regală de Bucate” (Editura Curtea Veche), Regina Margareta oferă și rețetele preparatelor favorite ale Regelui Mihai, pe care vi le prezentăm mai jos.

PASTA CON PESTO

Ingrediente (pentru 4-5 persoane):

1 pachet de 500 g de spaghetti

5 mâini pline de frunze de busuioc proaspăt

4-5 căței de usturoi (opțional)

80 g de muguri de pin prăjiți și răciți

200 ml de ulei de măsline

2-3 linguri de parmezan ras

Puțină sare de mare


    Pasta con pesto, felul principal favorit al Regelui
Pasta con pesto, felul principal favorit al Regelui

Mod de preparare:

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet. Nu le fierbeți decât atunci când pesto este gata. Pastele trebuie servite imediat după fierbere, în oricare dintre rețete.

Pesto. Într-un mixer, puneți uleiul de măsline, mugurii de pin, usturoiul (dacă doriți să folosiți) și mixați-le. Adăugați frunzele de busuioc, apoi mixați-le cu mugurii de pin, usturoiul și uleiul. Când obțineți o pastă groasă și omogenă, scoateți din mixer, puneți într-un vas și adăugați parmezanul ras, amestecând cu o lingură de lemn.

Scurgeți pastele, care trebuie să rămână destul de consistente, și adăugați sosul pesto. Amestecați bine, fără să sfărâmați pastele.

Poftă bună!

SPUMĂ DE CIOCOLATĂ

Ingrediente (pentru 4 persoane):

250 g de smântână dulce lichidă

150 g de ciocolată amăruie

2 ouă

2 linguri de zahăr


    Spumă de ciocolată
Spumă de ciocolată

Mod de preparare:

Separați albușurile de gălbenușuri și puneți-le deoparte. Amestecați la bain-marie smântâna dulce cu ciocolata. Când ingredientele se topesc și devin omogene, adăugați gălbenușurile. Noua compoziție se fierbe timp de 1 minut (astfel încât să nu fie crudă).

Folosiți mixerul sau telul pentru a bate albușurile împreună cu zahărul, ca pentru bezea. Adăugați-le peste compoziția de ciocolată și gălbenuș doar când s-a răcit ușor și amestecați răsturnând cu lingura de lemn. Lăsați la frigider timp de câteva ore.

Servire. Turnați în cupe și serviți de la frigider. Se poate servi și cu pișcoturi alături.

Poftă bună!

NEW YORK CHEESECAKE

Ingrediente (pentru 8-10 persoane):

Blatul:

300 g biscuiți digestivi, sfărâmați mărunt

50 g zahăr tos

80-95 g unt topit

1 linguriță de scorțișoară (opțional)

Umplutura:

1 plic de gelatină fără aromă

60 ml de apă rece

450 g de brânză cremoasă, marca Philadelphia

100-150 g de zahăr

1 praf de sare

200 g de smântână grasă

200 g de smântână dulce, pentru frișcă

Sosul care se toarnă deasupra (afine însiropate):

200 g de afine (dacă nu aveți afine, puteți pune zmeură, piersici, căpșuni sau alte fructe)

2 linguri de apă

100 g de zahăr tos

Puteți dubla cantitatea de ingredinte pentru topping.


    New York Cheesecake
New York Cheesecake

Mod de preparare:

Blatul: Fărâmițați biscuiții într-un robot de bucătărie (alternativ, îi puteți pune într-o pungă cu închidere etanșă și-i puteți sfărâma cu o conservă de supă sau cu un sucitor).

Puneți într-un castron mijlociu biscuiții sfărâmați și zahărul, adăugând untul topit, și amestecați până când ingredientele se omogenizează și formează o pastă. Dacă doriți, se poate adăuga puțină scorțișoară, după gust.

Ungeți cu unt o tavă rotundă de 20-23 cm în diametru și cu margini detașabile și puneți o folie de aluminiu pentru ca aluatul să nu se lipească (se poate pune o hârtie de copt, pentru a ușura tăierea și scoaterea blatului din tavă).

Presați bine pasta de biscuiți pe fundul și pe laturile tăvii (aproximativ 2,5 cm) folosind spatele unei linguri sau fundul unui pahar. Cât timp pregătiți umplutura, acoperiți aluatul cu o folie de plastic și puneți-l în frigider ca să se răcească.

Umplutura: Diluați gelatina în apă rece, amestecați la foc mic până se dizolvă. Bateți brânza Philadelphia cu mixerul sau cu telul până devine o cremă moale. Adăugați încet gelatina, amestecând până ce compoziția devine omogenă. Adăugați zahărul și sarea și continuați să amestecați până compoziția devine ușoară și pufoasă.

Într-un castron curat, bateți smântâna dulce pentru frișcă până se întărește. Turnați smântâna grasă peste frișca obținută, apoi adăugați încet amestecul de smântână în compoziția cremoasă de Philadelphia.

Turnați totul peste blatul de biscuiți și uniformizați suprafața cremei. Puneți la frigider până se întărește (minimum 4 ore sau, mai bine, peste noapte).

Afinele cu sirop: Puneți într-o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu două linguri de apă și 100 g de zahăr, până când zahărul se topește și afinele se sfărâmă. Când amestecul fierbe, învârtiți tigaia, pentru a distribui uniform lichidul. Continuați să fierbeți la foc mediu, până când compoziția se îngroașă și se transformă într-un sirop mai închegat. Strecurați siropul într-un castron, aruncați afinele fierte și lăsați siropul să se răcească la temperatura camerei. Adăugați, în sirop, afinele crude rămase. Amestecați și puneți la frigider.

Servire. Treceți cu paleta de jur-împrejurul prăjiturii înainte să îndepărtați marginea tăvii.

Mutați ușor prăjitura pe platoul de servire. Turnați afinele reci și siropul peste Cheesecake și serviți rece. Înainte să tăiați prăjitura, introduceți cuțitul în apă fierbinte.

Poftă bună!

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net