Nu ai avut card de sănătate până acum? CNAS începe distribuirea a peste 380.000 de bucăți

Ultima actualizare:

    Cardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asiguratCardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asigurat
Cardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asiguratCardul național de sănătate este singurul document care atestă calitatea de asigurat

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează că a început distribuirea a 386.000 de carduri de sănătate, tipărite pentru românii asigurați care nu au beneficat până acum de aceste dispozitive. Aceste carduri au fost tipărite și personalizate și vor ajunge la beneficiarii lor prin intermediul Poștei Române.

CNAS a început distribuirea unui lot de 386.000 de carduri care au fost tipărite şi personalizate în săptămânile precedente, beneficiari fiind asiguraţii care nu au dispus de acest document electronic până în prezent. Pe lângă aceste echipamente care dovedesc calitatea de asigurat, Casa a emis și transmis către beneficiari un număr de 124.000 de carduri pentru înlocuirea celor pierdute, deteriorate sau furate. În total, în acest an au fost emise 510.000 de carduri naţionale de sănătate.

La ora actuală, la asiguraţi se află circa 14,5 milioane de carduri, dintre care aproape două milioane de carduri nu au fost încă activate de titulari, informează reprezentanții instituției.

CNAS efectuează toate demersurile necesare pentru continuarea emiterii cardurilor pentru persoanele asigurate care nu au dispus de acest document până în prezent, precum şi pentru pregătirea emiterii unor noi carduri în locul celor care vor depăşi durata de valabilitate de cinci ani, începând din anul 2018.

Cum ajunge la tine cardul de sănătate

Cardul este distribuit personal de factorul poştal, în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Poştaşul face cel puţin două vizite la domiciliul tău şi, în cazul în care nu ești găsit acasă, îți va lăsa un aviz poştal pe care va fi menţionată perioada în care poți să ridici cardul de la oficiul poştal.

Cum activezi cardul de sănătate

Activarea cardului de sănătate se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care vei merge prima dată după primirea cardului. Nu este necesar să te deplasezi la mdic spcial pentru activarea cardului.

Operaţiunea de activare durează maximum 30 de secunde şi constă în înlocuirea codului PIN iniţial al cardului (000) cu un cod PIN din patru cifre ales de tine, pe care nu trebuie să-l divulgi nimănui. Codul PIN rămâne în proprietatea asiguratului, la fel ca şi cel de la cardul bancar.

Cum obţii un nou card de sănătate dacă l-ai pierdut pe primul

Dacă ai primit un card cu date personale eronate sau l-ai pierdut/distrus pe primul, poți solicita eliberarea unui nou card la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia te afli. Numai că, noul document te va costa 15,50 lei. Plata se va face la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia te afli. Eliberarea unui card nou este gratuită doar dacă primul document conținea date eronate.

Adeverinţă până la înlocuirea cardului de sănătate

În cazul solicitării unui nou card de sănătate, până la primirea acestuia, vei beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

Pentru asiguraţii care refuză primirea cardului de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă, în baza unei cereri în care se expun motivele refuzului, casa de asigurări de sănătate va elibera adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate. Adeverinţa este valabilă trei luni de la eliberare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net