Patru mistere în spatele ruinelor de la clubul Bamboo

Ultima actualizare:

    Clubul de fițe al vedetelor  e acum un morman de molozFotografii: Sever Gheorghe/David Muntean
Clubul de fițe al vedetelor e acum un morman de molozFotografii: Sever Gheorghe/David Muntean

Neglijenţă, mână criminală sau hazard? Iată trei ipoteze în cazul tragediei fără victime umane de la clubul bucureştean Bamboo. Ancheta demarată de procurori s-a împiedicat deja de ruinele localului mistuit şi ne arată, ca şi la Colectiv, ce anevoios e drumul spre adevăr. Patru mari întrebări aşteaptă răspuns în cazul dezastrului cu repetiţie din clubul vedetelor.

Am mai văzut povestea asta o dată. O ştim pe de rost. Tragedia de la Colectiv a fost prima, dar în nici un caz ultima. Ştiam încă de atunci, însă ne-am ferit să rostim în gura mare. Incendiul care a mistuit din temelii clubul bucureştean Bamboo ne arată că din 30 octombrie 2015 şi până azi nu s-a făcut nimic notabil pentru evitarea unui nou dezastru. Ancheta, care se mişcă greu din cauza ruinelor care ţin ascunse dovezile, are toate şansele să ne ofere aceleaşi concluzii: autorităţi împotmolite în proceduri, amenzi anemice şi regulamente încălcate flagrant de patroni. Iată patru mistere pe care trebuie să le dezlege autorităţile pentru a ajunge la vinovaţi.


    Simona Trașcă (a treia din stânga) s-a fotografiat  în club cu 30 de minute înainte de incendiu
Simona Trașcă (a treia din stânga) s-a fotografiat în club cu 30 de minute înainte de incendiu

1. Cum funcţiona localul fără autorizaţie?

Clubul bucureştean Bamboo, deţinut de omul de afaceri Giosue (Joshua) Castellano, funcţionează din anul 2003. Conform autorităţilor locale din Sectorul 2, administratorii localului solicitaseră primăriei, în 2012, autorizaţie pentru lucrări de extindere a clubului. Aceştia au primit-o în decembrie 2012 şi au anunţat autorităţile că vor începe să facă modificări la sfârşitul anului 2014. Timp de aproape doi ani, nici un inspector din primărie nu a verificat dacă patronii respectă autorizaţia eliberată. Abia în 7 iunie 2016, poliţiştii locali de la Serviciul Disciplina în Construcţii au făcut o vizită în local şi au constatat că administratorii nici nu se apucaseră de lucrările pentru care ceruseră autorizaţie în 2012. Prin urmare, edilii i-au anunţat că nu le vor elibera sub nici o formă autorizaţie de funcţionare pentru activităţi de alimentaţie publică. Nouă zile mai târziu, inspectorii s-au întors în club şi i-au amendat pe patroni după ce au constatat că nu aveau autorizaţie de funcţionare ca unitate de alimentaţie publică. Însă, din 2009 şi până anul trecut, societatea care deţine localul a mai fost sancţionată de ISU de cinci ori pentru nereguli la instalaţia electrică, pentru blocarea căilor de evacuare, dar şi fiindcă nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu. Amenzile au fost în valoare totală de 43.500 de lei. După incendiul din Colectiv, Executivul Cioloş a oferit proprietarilor de firme un răgaz de şase luni pentru a-şi securiza localurile şi sediile împotriva incendiilor, termen prelungit însă până la 30 iunie 2017, la cererea agenţilor economici. Cum era de aşteptat, patronii clubului Bamboo s-au prevalat de această prevedere pentru a amâna intrarea în legalitate.  


    Localul nu era asigurat  împotriva incendiilor
Localul nu era asigurat împotriva incendiilor

2. Incendiul a fost pus intenţionat?

Ancheta demarată e abia la început, însă persoane din anturajul administratorilor clubului au emis deja păreri care conturează ideea unui incident provocat. Deşi bodyguarzii localului, care au fost audiaţi până acum de investigatori, au declarat că focul a pornit din zona barului, avocatul patronului de la Bamboo, Cătălin Dancu, are altă părere. El susţine că focul a fost pus intenţionat, într-o anexă a clubului de noapte. „Datele confirmă că incendiul a fost pus din zona fostei săli de fitness de către persoane necunoscute aflate în acea zonă. Au fost identificate persoane necunoscute clubului care se aflau în această zonă”, a declarat el, conform news.ro. În 2005, clubul Bamboo fusese mistuit în alt incendiu, iar la vremea respectivă concurenţii au fost suspectaţi de provocarea incendiului.

3. De ce nu avea asigurare?

Având experienţa neplăcută din trecut, era de aşteptat ca administratorii clubului Bamboo să-şi protejeze afacerea printr-o asigurare împotriva incendiilor şi a altor ameninţări. Conform propriilor declaraţii, administratorii clubului au investit circa 5 milioane de euro pentru a pune pe picioare localul. În mod normal, orice patron îşi asigură afacerea împotriva catastrofelor de orice fel, mai ales după astfel de incidente. La 12 ani de la primul incendiu, Bamboo se face scrum din nou, iar banii investiţi în tot acest timp se duc pe Apa Sâmbetei. Localul nu fusese asigurat nici de această dată. 

4. De ce se fuma în club?

„Să-mi spuneţi un club în care nu se fumează”, a fost afirmaţia unui angajat după audierile de ieri. Eugen Barbu, agent de pază al clubului, a confirmat astfel că în Bamboo se fuma în noaptea de vineri spre sâmbătă. Procurorii nu exclud această pistă drept cauză a incendiului, însă reprezentanţii localului o şterg din start de pe listă. „Nu este adevărată nici o susţinere privitoare la faptul că incendiul ar proveni ca urmare a fumatului în incinta clubului. Toţi angajaţii au intervenit, iar clienţii care fumau, fie au fost obligaţi imediat să stingă ţigările, fie au fost evacuaţi. Clubul Bamboo deţine un loc privat în care se poate fuma conform standardelor, deci nu era nevoie să se fumeze în club”, susţine avocatul Cătălin Dancu. Chiar şi aşa, administratorii localului nu au respectat legea antifumat, intrată în vigoare la 17 martie 2016. Conform normelor metodologice de aplicare a Legii 15/2016, angajaţii localului puteau sesiza Poliţia Locală pentru că în club se fuma. Nu pentru a le face rău clienţilor, ci mai degrabă pentru a proteja firma de amenzi mult mai usturătoare.

Bamboo a ars până în temelii


    Pompierii s-au luptat peste  șase ore cu focul violent
Pompierii s-au luptat peste șase ore cu focul violent

Clubul Bamboo a luat foc sâmbătă dimineața, în jurul orei 3.30. În local erau aproximativ 700 de persoane, care petreceau. Angajații clubului au început evacuarea încăperilor imediat ce au sesizat fum. La sosirea pompierilor, 260 la număr, toți petrecăreții erau scoși din local. Nu mai puțin de 44 de oameni au ajuns la spital, cu ambulanțe sau pe cont propriu, după ce au acuzat intoxicări cu fum. Duminică seară, doar patru mai erau internați. Pompierii mai acționau și ieri, la peste 40 de ore de la debutul flăcărilor, pentru lichidarea ultimelor focare de incendiu. Întreg localul s-a făcut scrum.


    Ieri, la prânz, localul  încă ardea mocnit
Ieri, la prânz, localul încă ardea mocnit


    Circa 3.000 de metri pătrați  de construcții au ars în  noaptea de vineri spre sâmbătă
Circa 3.000 de metri pătrați de construcții au ars în noaptea de vineri spre sâmbătă

Ce faci dacă eşti surprins de incendiu în club

La mai bine de un an de la evenimentele dramatice din Colectiv, tinerii care merg să se distreze în cluburile de noapte comit aceleaşi greşeli când ies în oraş. Primele lucruri pe care le caută când merg într-un local sunt cele mai confortabile canapele, ringul de dans al animatoarelor sau locurile la înălţime. Cel mai adesea ignoră să memoreze unde sunt ieşirile de urgenţă şi extinctoarele sau dacă localul dispune de sistem de detectare a fumului şi instalaţii de apă pentru stingerea flăcărilor (sprinklere). Dacă se întâmplă să ajungi într-o astfel de situaţie, ţine cont de sfaturile de mai jos. Ţi-ar putea salva viaţa.


    Acoperă-ţi faţa cu un material  textil îmbibat cu apă
Acoperă-ţi faţa cu un material textil îmbibat cu apă
  • Nu scăpa din ochi cea mai apropiată uşă de ieşire! Studiile arată că 80% din oameni au tendinţa de a urma turma în caz de catastrofă. Dacă vezi lumea că se năpusteşte asupra aceleiaşi ieşiri, încearcă să părăseşti localul pe o uşă în care nu se înghesuie nimeni.
  • Teama e bună, căci te ţine în viaţă. Panica e dezastruoasă, căci te face să nu mai gândeşti limpede în momente de criză. Repetă în gând: „Voi scăpa viu de aici” şi părăseşte clubul cu tot calmul de care poţi da dovadă!
  • Dacă focul se manifestă cu putere şi degajă fum înecăcios, ţine capul jos şi mergi în patru labe spre ieşire! Temperatura e mai scăzută la nivelul podelei şi nu vei inhala atât de mult fum.
  • Acoperă-ţi nasul şi gura cu un tricou ud sau cu o batistă umezită! În acest fel vei putea respira mai bine un timp îndelungat.
  • Focul se înteţeşte în cazul în care localul e inundat cu aer proaspăt. Orice uşă deschisă brusc ori geam pe care îl spargi pentru a evada din infern va duce automat la creşterea suprafeţei de manifestare a focului. 
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net