Superstiţii în Joia Mare. Ai grijă să nu dormi, pentru că vei fi leneş tot anul!

Ultima actualizare:

    Cine doarme in Joia Mare va fi leneş tot anul foto: Click!
Cine doarme in Joia Mare va fi leneş tot anul foto: Click!

Au mai rămas doar câteva zile până la sărbătoarea Paştelui. O aşteptăm cu toţii că pe un moment de respiro în care sărbătorim Învierea Domnului alături de familie şi de toţi cei dragi. Sărbătorile pascale vin şi cu câteva "restricţii". Astfel, în seria "superstiţii în Joia Mare", gospodinele trebuie să aibă grijă să nu spele rufe şi nici să aţipească în timpul zilei, căci vor fi aspru pedepsite.

Se spune astfel că în Joia Mare îţi este interzis să dormi în timpul zilei dacă nu vrei să fii leneş pe parcursul întregului an. În anumite sate româneşti, se crede că femeile care aţipesc în miez de zi sunt aspru pedepsite de Joimăriţă,  cea care în folclorul românesc este un justiţiar al trândăviei, umblând prin sate în Joia Mare, supraveghind tinerele neveste şi fetele şi cerându-le socoteală pentru treburile pe care le-au făcut (sau nu le-au făcut!) în timpul iernii.

Superstiţii în Joia Mare: Gospodinele trebuie să finalizeze treburile casnice

În anumite zone s-a păstrat un ritual aparte conform căruia o femeie măritată şi harnică se îmbracă în Joimăriţă şi controlează gospodăriile şi podurile locuinţelor în căutarea câlţilor. Joimăriţa pedepseşte aspru dacă întâlneşte nereguli. Are dreptul de a da peste unghii tinerelor care au preferat să lenevească în loc să muncească. Tot în această zi se finalizează treburile gospodăreşti.

Superstiţii în Joia Mare: Rufele nu se spală

Rufele nu se spală în Joia Mare dacă nu vrei că în loc de pomană să împărţi lături de rufe celor morţi. În Muntenia, în Joia Mare, în timpul Deniei celor 12 Evanghelii, băieţii şi fetele tinere aduc o sfoară şi după fiecare evanghelie citită leagă un nod, punându-şi o dorinţa şi rugându-se pentru împlinirea ei. Această sfoară se ia acasă şi se pune în noaptea de joi spre vineri sub pernă pentru a-l visa pe cel ursit. De asemenea, în momentul în care dorinţa respectivă s-a îndeplinit, se spune că este bine să dezlegi nodul legat spre îndeplinire.

Superstiţii în Joia Mare: Nu se consumă urzici

Nu se consumă urzici şi oţet înainte de Paşte. Joia Mare este ziua în care încep să înflorească urzicile, iar plantele nu mai sunt comestibile, dar credincioşii pun interdicţia pe seama faptului că Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici şi obligat să-şi umezească buzele în oţet. În Joia mare, femeile au voie să "umple borşul" despre care se spune că nu se va strica tot anul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net