Te angajezi departe de casă şi primeşti 900 de lei

Ultima actualizare:

    Pentru a primi banii  de chirie trebuie  să faceţi o cerere  şi să depuneţi   documentele în  termen de 60 de  zile de la încadrarea  în muncă
Pentru a primi banii de chirie trebuie să faceţi o cerere şi să depuneţi documentele în termen de 60 de zile de la încadrarea în muncă

Naveta nu mai este o proble­mă pentru cei care-şi gă­sesc un loc de muncă departe de casă. Statul le plăteşte chiria! Totul e ca şomerii să fie încadraţi în muncă pentru cel puţin un an.

Locul de muncă, la cel puţin 50 km

Guvernul a aprobat, joi, Normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”. Vorbim despre o primă ce se acordă şomerilor care acceptă să se angajeze la o firmă, care are sediul la cel puţin 50 km distanţă de casa lor. Ajutorul de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) şi nu poate depăşi 900 de lei lunar.

Banii se dau la cerere

Banii sunt primiţi la cerere doar de către şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care au venituri mici. Nu mai mult de 5.000 de lei net pe lună, sumă de care poate beneficia singur sau împreună cu familia.  

Veniturile luate în calcul

Pentru a beneficia de acest ajutor sunt valabile următoarele venituri: din salarii şi asimilate salariilor; din cedarea folosinţei bunurilor; din pensii; venitul minim garantat; indemnizaţia de şomaj; stimulentul de inserţie, indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.  

Prima se acordă 36 de luni

Prima de relocare se acor­dă începând cu luna ur­mătoare depunerii documentelor pentru o perioadă de maximum 36 de luni, doar persoanelor care au un contract cu normă întreagă pentru cel puţin un an.

„În cazul în care şomerii se încadrează în muncă pe o durată mai mică de 12 luni, iar, ulterior, se schimbă durata încadrării în muncă, pe o perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de această primă”, se precizează în Normele adoptate. În plus, ajutorul de chirie nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, pe care le-ar putea primi de la angajator.

Documentele se depun lunar

Dosarul depus iniţial se reactualizează lunar cu documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilităţi, declaraţii şi adeverinţe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii. Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât şi cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.Pentru a beneficia de prima de relocare, foştii şomeri trebuie să depună la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în evidenţele cărora sunt  înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor. Asta se face  în  termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net