Totul despre ajutoarele de încălzire

Ultima actualizare:

    Persoanele cu venituri  mici care se încălzesc  cu lemne sunt cei mai  în măsură să solicite  ajutor de la stat
Persoanele cu venituri mici care se încălzesc cu lemne sunt cei mai în măsură să solicite ajutor de la stat

Persoanele singure şi familiile care nu-şi permit să plătească cheltuielile cu încălzirea peste iarnă pot cere sprijin de la stat. În funcţie de primăria de care aparţineţi, azi e prima sau ultima zi pentru depunerea dosarelor.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă tuturor celor care nu îşi permit să achite integral cheltuielile pentru căldură în perioada noiembrie 2017 – martie 2018. Condiţia principală pentru a obţine aceşti bani e ca veniturile solicitantului să nu depăşească nivelurile stabilite prin lege. Ajutorul se dă numai pentru principalul sistem de încălzire a locuinţei (în caz că există mai multe), iar suma depinde de la caz la caz, în funcţie de veniturile solicitantului.

Ce venituri trebuie să ai

Pentru cei care se încălzesc cu energie termică, nivelul venitului maxim net pe familie este de 786 lei/lună, în timp ce persoanele singure pot obţine ajutorul dacă au un venit net lunar de maximum 1.082 de lei. În cazul ajutoarelor pentru gaze natural, energie electrică şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoană singură sau membru de familie) trebuie să fie de cel mult 615 lei, scrie avocatnet.ro.

Ce acte pui la dosar

Dosarul trebuie să conţină obligatoriu o cerere specială şi o declaraţie pe proprie răspundere, însă primarii pot solicita şi acte doveditoare privind membrii familiei sau privind locuinţa sau bunurile deţinute.

Termen de depunere a cererii

Data până la care trebuie depuse dosarele este 15 octombrie, însă pentru că a picat duminica, termenul s-a prelungit până astăzi. Sunt însă şi primării care acceptă în continuare dosare, în timp ce în alte părţi, astăzi este abia prima zi de depunere. Cei care depun dosarele în termenul stabilit vor primi banii începând chiar din noiembrie, în timp ce persoanele care vor depăşi termenul pot aştepta banii abia din decembrie. Informaţii despre data la care trebuie depuse dosarele pot fi obţinute la primăria de domiciliu.

În ce condiţii se respinge dosarul

simeon stalpnicul png

Există o serie de bunuri care duc la refuzarea ajutorului pentru cei care le deţin. Este de ajuns ca un solicitant să aibă fie şi doar unul dintre bunurile enumerate mai jos pentru a-i fi respinsă cererea de către primar: 

  • Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu; 
  • Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona rurală;
  • Autoturisme şi motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile; 
  • mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de zece ani;
  • autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;
  • şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepţia bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”;
  • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
  • utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
  • utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric; 
  • depozite bancare: depozite bancare de peste 3.000 de lei;
  • terenuri/animale şi/sau păsări: suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 de euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 de euro pentru familie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net