Moțiunea de cenzură a picat. Guvernul rămâne

Ultima actualizare:

    PNL a depus moțiune de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”
PNL a depus moțiune de cenzură ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”

Moțiunea cenzură depusă de PNL - ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” a picat. Au votat doar 185 de deputați și senatori, din care ”pentru” 159. Erau necesare 233 de voturi ”pentru” ca Guvernul Tudose să pice.

Ora 14.15, Moțiunea cenzură depusă de PNL - ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” a picat. Au fost doar 159 de voturi, de la parlamentarii PNL și USR, după ce ceilalți au anunțat că nu vor vota. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi, de la jumătate din parlamentari.

Ora 13.15. Votul a început cu citirea listei membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari şi care au spus că nu votează.  Parlamentarii social-democraţi au stat în sală doar în timpul discursului lui Tudose. Votul este secret cu bile, fiind necesare voturile majorităţii senatorilor şi deputaţilor pentru ca moţiunea să treacă.

Ora 12.50 Manifestaţia PNL de la Palatul Parlamentului s-a încheiat, organizatorii susţinând că miile de susţinători prezenţi au reuşit să formeze un lanţ uman în jurul clădirii.


    Numărul manifestanților din Parcul Izvor a fost estimat la 2.000, iar PNL spune că au fost 5.000 de persoane
Numărul manifestanților din Parcul Izvor a fost estimat la 2.000, iar PNL spune că au fost 5.000 de persoane


    FOTOGRAFII: Inquam
FOTOGRAFII: Inquam

Conform estimării forţelor de ordine, numărul manifestanţilor a fost de aproximativ 3.000, în timp ce organizatorii de la PNL susţin că numărul acestora a depăşit cu mult 5.000. Protestul nu a fost autorizat de Primăria Capitalei, motiv pentru care manifestanții au mers în coloană pe trotuarul din jurul Parlamentului.

Ora 11.00. Dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de PNL - ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” a început astăzi (23 noiembrie), în plenul Parlamentului, în absenţa preşedinţilor celor două Camere Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Deputaţii şi senatorii PSD au părăsit sala înainte ca moţiunea să fie citită, scrie news.ro. S-au mobilizat pe rețelele de socializare circa 2.000 de persoane, iar PNL a cemat să vină și susținătorii liberali, să se realizaze un lanț uman.

Iniţial, în sală fusese anunţată prezenţa a 274 de parlamentari.

Liberalii au înregistrat vineri la Parlament moţiunea de cenzură, în textul căreia fac inventarul ”minciunilor”, al ”nerealizărilor” şi al măsurilor care, arată ei, au destabilizat economia în cele zece luni de când coaliţia PSD – ALDE a preluat guvernarea. Moţiunea a fost semnată de 148 de parlamentari de la PNL, USR, PMP şi independenţi.

”În mai puţin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coşul de gunoi promisiunile făcute în campanie şi, odată cu ele, speranţele românilor într-un trai mai bun. Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. Minciuna PSDragnea a avut picioare atât de scurte încât, în mai puţin de un an, românii au văzut că programul de guvernare, pus sub titulatura „Îndrăzneşte să crezi”, a fost o iluzie vândută cu maximă neruşinare”, arată liberalii în textul moţiunii de cenzură.

PNL spune că actuala guvernare a devenit ilegitimă prin minciună şi un pericol real pentru oamenii şi firmele din România.

UDMR a anunţat că nu susţine moţiunea de cenzură.

”Am constatat că nu există, la concluzii (în moţiunea de cenzură - n. red.), altceva decât deficit 3%, nevoie de transparenţă şi reducerea birocraţiei, dar nu nume de premier, direcţia în care vor să ducă ţara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante şi nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare”, a argumentat preşedintele UDMR Kelemen Hunor, citat de news.ro.

PNL a cheamat, joi, la Parcul Izvor, pe cei nemulţumiţi de actuala guvernare, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, de la ora 11.00.

Ce spune legea

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net