Afaceri la pelerinaj: 50 de lei pentru un pomelnic

Ultima actualizare:

    Credincioşii care au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva au venit cu acatiste pentru ei şi pentru cei dragi
Credincioşii care au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva au venit cu acatiste pentru ei şi pentru cei dragi

Puhoi de lume! La Iaşi, peste 40.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva numai până joi la prânz. Credincioşii care ajung în aceste zile în Catedrala Moldovei aduc, pe lângă rugăciunile lor, şi bani. Sumele ajung fie în buzunarele comercianţilor, fie în butoaiele cu pomelnice de lângă raclă.

Veniţi din toate colţurile ţării, de la sute de kilometri, cei mai mulţi pelerini aduc, pe lângă pomelnicele lor, şi liste cu numele date de apropiaţi, însoţite de banii pentru preoţi. „Am stat la rând doar câteva ore. M-am rugat pentru sănătate, a mea şi a copiilor. Am pus şi un pomelnic, cu cât am avut. Am venit de vreo 15 ori până acum şi de fiecare dată am adus pomelnice şi de la alţii. Am pus cât mi-a dat fiecare, de la 5 la 20 de lei. Am avut unul şi de 2 lei, dar oricât dai, e bine primit“, povesteşte tanti Elena, o pensionară din Piatra Neamţ.Unii credincioşi pun la pomelnice chiar şi 50 sau 100 de lei. Acestea se dau preoţilor care îi miruiesc înainte de a se închina la racla aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei. Şi Nea Costică, un pelerin venit de la Reşiţa, aduce în fiecare an pomelnice de la cunoscuţii săi care nu se pot deplasa spre Iaşi, drumul fiind de aproape 24 de ore. „Într-un an am avut pomelnice de 2.000 de lei. Anul ăsta, de mai puţin. Mai întâi am venit din curiozitate, apoi am venit cu un prieten şi după aia nu am mai putut să stau acasă“, explică bănăţeanul, care a fost de mai bine de zece ori la pelerinaj.Viorica, din Botoşani, spune că în pomelnic pune cât are: „Vin de 20 de ani. Avem pensie, cât putem, atâta cheltuim. Oricum cumpărăm şi noi câte ceva. Anul acesta am cumpărat o icoană cu Sfânta Parascheva, agheasmă şi anafură“. Mulţi dintre credincioşii care stau la rând cumpără icoane, pe care le trec pe la raclă, sau cărţi de rugăciuni. Astfel, numeroşi pelerini aşteaptă să ajungă la Sfântă cu icoanele sub braţ, citind din cărţile de rugăciuni sau cu buchete de flori şi busuioc, pe care dau de la 1 la 5 lei, în funcţie de mărime.

Sticluţele cu mir, între 3 şi 7 lei

simeon stalpnicul png

La standurile comercianţilor din zona Catedralei Mitropolitane poţi găsi de la cărţi ale sfinţilor părinţi până la icoane şi produse naturiste făcute în mănăstirile din ţară. În funcţie de mărimea icoanelor, pelerinii dau de la 50 de bani la 200 - 300 de lei. Sticlele cu mir costă 3 - 7 lei, iar „pacheţelele“ cu iconiţă, mir, şi bucăţi din veşmintele Sfintei Parascheva - între 7 şi10 lei. Majoritatea comercianţilor nu oferă bon fiscal, aceştia neavând case de marcat pe tarabe. În aceleaşi corturi se găsesc de vânzare veşminte preoţeşti, cruci sau alte obiecte folosite în timpul slujbelor, cu preţuri care ajung chiar şi la câteva mii de lei.

Click! spune

Sfânta Parascheva este celebrată în fiecare an pe 14 octombrie. Mâine este interzis să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie. Tot mâine e bine să se împartă celor sărmani must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net