Din lipsă de personal, un antreprenor român angajează deținuți

Ultima actualizare:

    Dorel Goia, acționar principal TeraPlast Bistrița. (Foto: Gazeta de Cluj)
Dorel Goia, acționar principal TeraPlast Bistrița. (Foto: Gazeta de Cluj)

O mare companie din România, care activează pe piața instalațiilor și construcțiilor, are în plan să-și extindă producția, în urma unei investiții de 5 milioane de euro. TeraPlast Bistrița se confruntă, însă, cu un deficit de personal care îi pune în pericol expansiunea. Dorel Goia, acționarul principal al companiei, spune că în aceste condiții se vede nevoit să angajeze deținuți.

TeraPlast Bistrița se confruntă cu aceleași probleme pe care le are orice companie care activează în România. Migrația forței de muncă îi pune în pericol planul de extindere. Din luna iulie, producătorul de materiale pentru piața instalațiilor și construcțiilor va avea o nouă secție de producție, care necesită 30 de angajați. Din lipsă de personal, compania se vede nevoită să apeleze la serviciile deținuților proveniți de la o închisoare din localitate.

toJSON

Principalul acționar al firmei, Dorel Goia, spune că a folosit această strategie și în trecut. „Închisoarea nu ne acordă câți deținuți am dori, pentru că nu pot asigura paza formală a celor care lucrează la noi. Cei care lucrează în regim liber vin la serviciu ca orice om obișnuit, doar traversează strada, în vreme ce ceilalți vin cu autobuzul. Odată, am folosit 40-50 de deținuți la o construcție”, a declarat Goia într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ziarul Financiar. Întregul interviu îl găsiți în ziarul de azi.

Omul de afaceri spune că firmele românești nu pot face față valului masiv de plecări. Muncitorii români, oricât de plătiți ar fi, sunt ispitiți de mirajul muncii în străinătate. Conform lui Goia, un muncitor înalt calificat e plătit cu 3.000 de lei net, în vreme ce angajații necalificați sunt recompensați cu „salariul minim pe economie, plus încă ceva”.

„Angajații pleacă de pe o zi pe alta sau ne anunță că nu mai vin, după ce au plecat de pe șantier. Se duc direct în Germania, Italia și alte țări, pleacă la cules. Am ajuns să avem muncitori care pleacă două luni vara și revin apoi, iar noi îi primim, pentru că alți oameni oricum nu avem”, spune Goia pentru sursa citată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net