Mi-am chinuit bicicleta în «delta dintre blocuri»

Ultima actualizare:

    Din rezervaţie  nu lipsesc  băltoacele, care  îţi încetinesc  înaintarea
Din rezervaţie nu lipsesc băltoacele, care îţi încetinesc înaintarea

Cel mai sălbatic şi mai plin de viaţă loc din Bucureşti e, de acum, mai accesibil tuturor celor care vor să evadeze din „jungla urbană”. Parcul Natural Văcăreşti, numit şi „delta dintre blocuri”, a fost dotat cu un traseu destinat plimbărilor pe două roţi. Reporterul Click! l-a testat pentru a-ţi spune ce aventură te aşteaptă aici.

Vrei adrenalină, suspans, sălbăticie, linişte sau, poate, un moment în care să fii singur, cu tine însuţi? E cât se poate de clar că poţi avea din toate cele enumerate dacă mergi în Parcul Natural Văcăreşti, poate cel mai aprig duşman al stresului cotidian.


    Punctul de plecare  de pe dig, dinspre  Splaiul Unirii 168
Punctul de plecare de pe dig, dinspre Splaiul Unirii 168

Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti a reuşit, cu ajutorul a doi sponsori, să amenajeze un circuit pentru pasionaţii mersului pe bicicletă. Deşi e mult spus „traseu amenajat”, plimbarea prin rezervaţia naturală a Capitalei ar putea fi unul dintre cele mai potrivite lucruri de făcut după o săptămână de muncă asiduă.


    Panourile de pe traseu îţi spun  câte ceva despre  viaţa animalelor  care populează  balta Văcăreşti
Panourile de pe traseu îţi spun câte ceva despre viaţa animalelor care populează balta Văcăreşti

Am testat acest circuit şi sunt în măsură să-ţi spun că nu e un loc pentru cei care nu sunt pregătiţi să-şi murdărească hainele. Circuitul are două puncte de plecare, unul dinspre Splaiul Unirii 168 (Asmita Gardens) şi altul dinspre strada Săvineşti.


    Punctul de observare  din parc e locul perfect  pentru a te relaxa după  ce ai pedalat o oră
Punctul de observare din parc e locul perfect pentru a te relaxa după ce ai pedalat o oră

Din fiecare dintre ele poţi urma traseul „belvedere”, care te poartă pe dig, de jur-împrejurul parcului, sau traseul „printre bălţi”, care îţi croieşte drum prin inima rezervaţiei.

Dintru început trebuie să ştii că nu e un traseu care se face cu biciclete de asfalt, deci fii sigur că eşti echipat cu o biclă pentru teren accidentat. Deşi mi-am adus MTB-ul, “gumele” mele de asfalt au suferit teribil prin jungla din Văcăreşti. Mi-am început periplul pe dig, dând un tur de forţă de jur-împrejurul parcului. Terenul e ca la ţară: o potecă bătătorită de-a lungul anilor, în care bicicliştii pot merge încolonaţi. De-o parte şi de alta, buruieni crescute în neştire. Pe alocuri, bălării recent cosite, groase cât ghidonul bicicletei. Aici trebuie să ai mare grijă, poţi face pană. Primul traseu nu m-a impresionat peste măsură, însă mi-a oferit o imagine de ansamblu a deltei.Al doilea traseu, „printre bălţi”, e mai atrăgător, căci îţi permite să cobori printre vieţuitoarele parcului. Din loc în loc găseşti ţăruşi de ghidare şi panouri informative despre fauna locului. Poate nu ştiai, dar delta Văcăreşti e şi casa tritonului cu creastă, cea mai mare specie de triton din România. Pe drum te întâlneşti cu „oamenii bălţii”, locatari cunoscuţi ai deltei dintre blocuri, care vin la „pes­cuit” deşeuri reciclabile sau să se aprovizioneze cu apă de izvor. Către finalul turului, printre bălţi, a fost amenajat şi un punct de observare a păsărilor din rezervaţie. Dacă ai un binoclu acasă, e bine să-l iei cu tine în drumeţie. Merită efortul.

Alte trasee pe lângă Bucureşti

simeon stalpnicul png

Pădurea Băneasa. Cel mai căutat loc pentru escapade pe două roţi e Pădurea Băneasa. Aici găseşti mai multe trasee, cu grade de dificultate diferite. Cel mai frecvent punct de plecare e în imediata apropiere a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.Pădurea Cernica. Iubitorii vehiculelor cu două roţi merg adesea pe traseul realizat de bikeri în Pădurea Cernica, situată la ieşirea din Capitală spre Autostrada Soarelui. Accesul cel mai comod este dinspre Şoseaua Cernica, oraşul Pantelimon.Pădurea Comana. Alt parc natural de excepţie, căutat cu precădere de bicicliştii care îşi testează calităţile de „rideri” în competiţii de mountain bike. Specialiştii mtbacademy.ro recomandă un traseu de 19 km de drum forestier, cu plecare din comuna Mihai Bravu (judeţul Giurgiu).Pădurea Căldăruşani. Situată la 35 km de Capitală, în vecinătatea satului Sitaru, judeţul Ilfov, pădurea nu duce lipsă de drumuri forestiere şi „cu o singură bandă”, pe malul lacului. Punct de plecare: satul Sitaru, comuna Grădiştea.

Bike Fest, întâlnirea de gală a bicicliştilor

simeon stalpnicul png

Parcul Izvor din Capitală va fi azi şi mâine locul de întâlnire a sute de biciclişti din oraş. Aici are loc Bike Fest 2017, o sărbătoare a mersului pe bicicletă, devenită tradiţie în Bucueşti. Organizatorii au pregătit curse de legendă prin curtea Palatului Parlamentului pentru posesorii de biciclete MTB şi cursiere. Cuplurile şi familiile vor avea o competiţie specială, Doi pe bicicletă. Cei care vor să dea câteva kilograme jos se pot înscrie la maratonul de pedalat, unde 200 de curajoşi vor putea da la pedale vreme de şase ore. Dacă pot, bineînţeles. În parc vor avea loc demonstraţii şi cascadorii cu biciclete. Şi fiindcă nici un eveniment nu poate avea loc fără sponsori, aceştia au pregătit premii speciale pentru toţi participanţii înscrişi la o tombolă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net