A ridicat un monument din pensia de numai 600 de lei

Ultima actualizare:

    Tanti  Marghioliţa,  alături de  monumentul de pe câmp
Tanti Marghioliţa, alături de monumentul de pe câmp

A reuşit ceea ce n-au fost în stare să facă autorităţile! O bătrână din judeţul Vaslui a economisit bani din pensia modestă într-un scop nobil. Cu suma agonisită cu greu, tanti Marghioliţa a ridicat un monument în cinstea ostaşilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial. “Rudele celor care zac în aceste pământuri au rămas cu durerea din suflet”, spune pensionara.

Bravo ei! Pe un câmp din judeţul Vaslui, dintre localităţile Copăceana şi Fălciu, o bunică de 86 de ani, sprijinită de un nepot, a finanţat un monument dedicat ostaşilor români căzuţi pe frontul de est în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acolo, în iunie 1941, în urma unui bombardament al ruşilor, a pierit un întreg regiment. Marghioala Huzum, mama Marghioliţa cum îi spun sătenii din Copăceana, avea doar 10 ani când a izbucnit conflagraţia. Imaginile crude ale războiului şi venirea ruşilor în sat au marcat-o pe viaţă, scrie adevarul.ro.”Au fost zile de groază, în care mulţi eroi au căzut pentru reîntregirea patriei. Din satul nostru au murit 18 oameni”, povesteşte, cu lacrimi în ochi, femeia. În iunie 1941, un regiment românesc se îndrepta spre zona Ţiganca, pentru a intra în bătălie împotriva ruşilor. În stânga Prutului, un avion rusesc a decimat regimentul. „Ar fi trebuit să treacă Prutul. N-au mai reuşit, săracii”, rememorează, cu voce joasă, bătrâna.  După război, pe câmpul de la Copăceana, Armata Română a ridicat trei cruci din lemn, în  memoria ostaşilor căzuţi acolo. După 70 de ani, crucile au fost distruse de intemperii şi nimeni nu s-a gândit să mai păstreze vie memoria eroilor. ”Sunt momente pe care nu trebuie să le uităm! Rudele celor care zac în aceste pământuri au rămas cu durerea din suflet”, mărturiseşte octogenara. Din toate economiile adunate şi cu sprijinul unui nepot, bunica a reuşit astă-vară să ridice monumentul, ale cărui costuri s-au ridicat la 10.000 de lei.

A donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului

simeon stalpnicul png

Gherghina Vasilescu, o femeie de 93 de ani din Saelele (Teleorman), a strâns 10.000 de lei pentru a contribui la Catedrala Mântuirii Neamului. Pensionara a renunţat la propriile nevoi şi, din pensia mică, de 500 de lei, a făcut economii ca să contribuie la ridicarea uriaşului edificiu. Tanti Gherghina a trăit toată viaţa singură. N-a fost căsătorită niciodată şi mănâncă doar seara, fiindcă aşa se simte liberă şi mai liniştită. “Am evlavie pentru toţi sfinţii, dar mai mult strig la Sfântul Gheorghe, al cărui nume îl port. Mi se întâmplă zilnic minuni pentru că tot ce este spre bine vine de la Dumnezeu”, explică, însufleţită, femeia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net