Îngrijorător! Valurile de caniculă mortale se vor înmulți

Ultima actualizare:

    Termometrele vor indica din ce în ce mai des temperaturi insuportabile
Termometrele vor indica din ce în ce mai des temperaturi insuportabile

Un anunț care ne îngrijorează a fost făcut public, luni, de profesorul Camilo Mora de la Universitatea din Hawaii. Potrivit acestuia, valurile de caniculă mortale vor deveni mai frecvente, mai ales în zonele tropicale, informează AFP, citată de Agerspres.

„Este un lucru stabilit că valurile de caniculă letale, la nivel mondial sunt din ce în ce mai frecvente”, a declarat prof. Camilo Mora, care este principalul autor al studiului publicat luni în Nature Climate Change. El a precizat că situația va continua să se agraveze.

În prezent, aproximativ 30% din populația mondială este expusă valurilor de căldură potențial ucigașe, timp de mai multe zile pe an. Dacă nu se stopează emisiile de gaze cu efect de seră, iar acestea vor continua în ritmul actual, trei sferturi din populația globului cel puțin o dată pe an se va confrunta cu această situație sufocantă până la sfârșitul secolului XXI.

Mai ales zonele tropicale vor fi afectate de valurile de căldură ucigașă, combinația de temperaturi ridicate cu umiditatea împiedicând corpul să se adapteze. „Când este foarte cald și umiditatea este mare, căldura din corp nu poate fi eliminată, deoarece mecanismul transpirației este încetinit”, a precizat Camilo Mora.

Cu o creștere a temperaturii mondiale limitată la 2 grade C - un nivel care va fi foarte greu de respectat - orașe precum Jakarta, Lagos, Caracas sau Manila vor depăși pragul „căldurii letale” timp de jumătate de an, au prognozat experții.

Washington DC se va confrunta cu un val letal de căldură timp de 15 - 85 de zile pe an, în funcție de creșterea indicelui de temperatură (2 sau 3,7grade C).

Orașe precum Miami sau Hong Kong, situate în regiuni subtropicale, vor fi de asemenea expuse acestui prag letal: între 80 și 140 de zile pe an în condițiile unei creșteri a temperaturii limitată la 2 grade C, sau de între 150 și 200 de zile la o creștere a temperaturii de circa 4 grade C.

Numărul zilelor în care acest prag letal va fi atins nu permite totuși să prevadă amploarea mortalității cauzată de aceste episoade de caniculă având în vedere că sistemele de climatizare contribuie puternic la reducerea acestui impact, notează experții.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net