Valul de căldură «Lucifer» ne mai chinuie o săptămână

Ultima actualizare:

    În toată Europa, oamenii au căutat să se răcorească în cele mai diverse moduriFoto: EPA
În toată Europa, oamenii au căutat să se răcorească în cele mai diverse moduriFoto: EPA

E iad în toată Europa! Valul de căldură sahariană care ne-a lovit de şase zile încoace îşi va mai face de cap încă o săptămână. Căldura este atât de insuportabilă, încât italienii au „botezat” valul de caniculă „Lucifer”.

Ne confruntăm, probabil, cu cea mai caldă vară de când a început măsurarea temperaturilor. De la Kiev până în Croaţia, şi din Franţa până în Bulgaria, în toată Europa temperaturile au luat-o razna, înregistrându-se chiar şi 47 de grade Celsius! În România, e cod roşu de caniculă de două zile, iar specialiştii nu au veşti prea bune.

Meteorologii au prelungit şi pentru duminică codul roşu de caniculă pentru judeţele Mehedinţi şi Dolj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 41 de grade. Majoritatea celorlalte judeţe vor rămâne sub avertizare cod portocaliu, iar alte câteva se vor afla sub cod galben. 

Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade, conform news.ro.


    Valul de căldură persistă în toată ţara
Valul de căldură persistă în toată ţara

Judeţele din Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi din nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei se vor afla şi duminică sub avertizare cod portocaliu de caniculă, când temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă la orele prânzului, să ne hidratăm corespunzător (minimum 2 litri de lichide), să purtăm pălărie pe cap şi haine lejere, în culori deschise. Cardiacii şi bolnavii cronici trebuie să se ferească în mod special de soare.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net