Fetele au invadat fotbalul!

Ultima actualizare:

    Irina Giurgiu, o tânără care vrea să devină prima antrenoare cu Licenţă PRO din România, deţine cel mai tare club de fotbal feminin din CapitalăFoto Click!
Irina Giurgiu, o tânără care vrea să devină prima antrenoare cu Licenţă PRO din România, deţine cel mai tare club de fotbal feminin din CapitalăFoto Click!

Majoritatea sporturilor sunt practicate cu aceeaşi legitimate atât de fete, cât şi de băieţi, ba chiar la unele dintre ele rezultatele reprezentantelor sexului frumos depăşindu-le pe cele ale sexului puternic. Fotbalul rămăsese dintr-o prejudecată greu de explicat o treabă exclusivistă şi caracteristică bărbaţilor, dar această barieră invizibilă a fost spartă şi fetele au pus piciorul pe balonul rotund. La propriu!

Iar „de vină” sunt o mână de domnişoare a căror pasiune pentru fotbal le-a fost insuflată de către nişte taţi fanatici care le-au cumpărat mingi, nu păpuşi. Dintre toate, povestea Irinei Giurgiu iese în evidenţă! Aceasta a ajuns la doar 26 de ani aproape Licenţiată A în antrenorat, şcoală pe care o face în acelaşi timp cu foşti jucători grei ai Ligii 1, cum sunt Adrian Mutu, Giani Kiriţă, Nicolae Grigore sau Tibi Bălan. După pauza obligatorie de doi ani, aceasta vrea să obţină şi suprema Licenţă A, pe care nici „tehnicieni” ca Mirel Rădoi sau Nicolae Dică n-o au încă.


    Câteva dintre fetele Irinei chiar sunt foarte talentateFoto Click!
Câteva dintre fetele Irinei chiar sunt foarte talentateFoto Click!

Până atunci, ţelul ei este altul: rostogolirea acestui fenomen şi în lumea fetelor, iar începutul este fantastic. A înfiinţat de la 0 un club, ACS Dream Team Bucureşti, unde pregăteşte fotbalistele de mâine. Iar interesul domnişoarelor pentru acest sport este tot mai mare. „Eu m-am apucat de fotbal la 18 ani, după şase ani de handbal la Baia Mare. Fotbalul nu e văzut ca un sport pentru fete şi nu ştiu de ce! Vă spun din proprie experienţă că handbalul e mult mai dur şi mai periculos. Lucrurile încep însă să se schimbe. Când jucam eu era un singur campionat naţional cu câteva echipe, iar acum avem trei ligi şi o divizie de junioare. Doar la clubul meu am 25 de fete, dintre care câteva sunt foarte talentate”, ne-a spus Irina după vizita pe care i-am făcut-o la un antrenament cu puştoaicele efectuat în spatele Arenei Naţionale.

Face şcoala cu Mutu şi Kiriţă

Aceasta şi-a făcut echipa pentru a nu-şi pierde mâna în afara locului de muncă de la FRF, care a adus-o din Maramureş pentru a-l seconda pe Mirel Albon la naţionala feminină. În ceea ce priveşte antrenoratul, Irina are ţeluri mari, dar nu în lumea bărbaţilor, unde deocamdată e inflaţie de tehnicieni şi încă o doză mare de misoginism.


    Fetele sunt tot mai atrase de acest sport, iar Irina Giurgiu vrea să ducă lucrurile la un alt nivelFoto Click!
Fetele sunt tot mai atrase de acest sport, iar Irina Giurgiu vrea să ducă lucrurile la un alt nivelFoto Click!

„Am simţit încă nişte răutăţi ale unor colegi băieţi faţă de mine şi nu ştiu de ce. Nu intenţionez să antrenez la masculin decât poate la juniori. Nu ştiu dacă m-ar respecta şi în plus sunt foarte mulţi antrenori acolo. Eu vreau să contribui la explozia fotbalului feminin în România, aşa cum am văzut în ţările dezvoltate. Am fost în SUA cu naţionala de fete şi am jucat cu 20.000 de spectatori la Los Angeles. Deci se poate”, ne-a spus Irina, care îl are ca model pe Pep Guardiola, tehnicianul lui Manchester City.

Soţul nu are treabă cu fotbalul

Irina este din vara lui 2016 căsătorită cu Silviu, dar spune că lipeala s-a produs invers decât de obicei. „Până să ne cunoaştem el nu avea treabă cu fotbalul. În sensul că nu a jucat nicăieri şi nu a a avut intenţia să facă ceva la nivel profesionist. Acum mă ajută mult cu clubul. Există un mare avantaj. Nu avem probleme cu televizorul acasă. Avem aceeaşi pasiune pentru canalele de sport”, a dezvăluit doamna Giurgiu, şi nu ştim dacă el sau ea se pot considera norocoşi că n-au aceste dileme clasice în familie.

„Vandame”, din trăsniţii, e naşul ei

La înfiinţarea clubului ACS Dream Team a ajutat-o foarte mult naşul ei de nuntă, Cătălin Marin. Acesta este nimeni altul decât actorul care îl joacă pe celebrul „Vandame” în serialul „Trăsniţii”, de la Prima TV. „A fost un mare sprijin la început. Din păcate nu mai poate să se implice. S-a retras”, a recunoscut Irina. Marin nu şi-a oferit aportul doar pe partea de organizare, ci şi în cea tehnică, el antrenând chiar primele fete înscrise la ACS Dream Team.


    Irina s-a băgat şi ea la joacă împreună cu junioareleFoto Click!
Irina s-a băgat şi ea la joacă împreună cu junioareleFoto Click!
image
image
image
image
image
image
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
Dani Alves (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net