Miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului care durează până în data de 24 decembrie

Ultima actualizare:

    Mai ales în Postul Crăciunului rugăciunile se împlinesc zi de zi   Sursa foto:  Româniatv.net
Mai ales în Postul Crăciunului rugăciunile se împlinesc zi de zi Sursa foto: Româniatv.net

De miercuri, 15 noiembrie, creştinii ortodocşi intră în Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după Postul Paştelui. Postul Crăciunului se împlinește pe parcursul a şase săptămâni (din data de 15 noiembrie și până la 24 decembrie) și îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Semnificația acestui Post are rădăcini în Vechiul Testament

Semnificaţia postului Crăciunului are rădăcini în Vechiul Testament, deoarece personajele biblice, printre care Noe, Moise și David se regăsesc petrecând multă vreme în post și rugăciune. Cu toții așteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi pentru a obține ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

La Sinodul din anul 1166 s-a hotărât ca Postul să dureze  40 de zile

La început, creştinii  nu posteau la fel, iar numărul zilelor de post erau diferite,  în funcţie de zonele geografice :  unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni, unii credincioși țineau un post mai aspru, alții, unul mai ușor. La Sinodul local de la  Constantinopol, care a avut loc în anul 1166  în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi, s-a hotărât ca durata Postului pentru Naşterea Domnului Hristos, în Bisericile Ortodoxe, să fie de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Primele dovezi despre Post există din secolele IV-V

Primele dovezi scrise, privind respectarea perioadei de înfrânare trupească şi alimentară în timpul Postului, au apărut în secolele IV-  V, de la Fericitul Augustin şi de la Episcopul Leon cel Mare al Romei. De la aceștia au rămas nouă cuvântări rostite referitoare la  acest post.

În timpul  Postului, creștinii țin seama de anumite criterii

Pe parcursul postului, creștinii țin seama de anumite criteria: în timp ce unii creștini postesc din respect pentru vechile tradiţii, alţii  urmează Postul fiind convinși că vor fi  mai sănătoși. S-a constatat că mulți postitori practică acest exercițiu de purificate sufletească și trupească, fără să se abată de la ritualul corect, din evlavie pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Postul  desăvârșit are două componente

Sfinții Părinți spun că pentru a împlini un post desăvârșit, postitorul trebuie să respecte Postul spiritual ( sufletesc) împreună cu Postul trupesc ( de hrană).

Cum se respectă Postul în mănăstiri

În timpul Postului de Crăciun, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri și vineri, până în ceasul al IX-lea; atunci se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără  untdelemn; marți și joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn și se bea vin.  Sâmbăta și duminica se îngăduie să se consume și pește  (cu excepția perioadei dintre 20 si 25 decembrie, când postul împlinit este mai aspru).

 Cum parcurgem Postul sufletesc

Biserica vorbeşte despre Postul Crăciunului ca despre un Post al Bucuriei care anticipează Naşterea Mântuitorului Iisus. Pentru a împlini Postul Spiritual,  credincioşii trebuie să respecte anumite ritualuri religioase: să se roage pentru liniştea sufletească a întregii familii, a rudelor și prietenilor care trăiesc momente de cumpănă. Rugăciunile din timpul Postului se referă și la iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără de voie. De asemenea, în timpul Postului Spiritual credincioșii trebuie să se roage  pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi, să participe la slujbele rânduite în timpul Postului, să se sfătuiască cu duhovnicul lor și să se lepede de mânie, de minciuni sau de jurământul mincinos. Toate aceste practici religioase îi ajută pe credincioși să-și vindece rănile trupești și sufletești. 

Cum parcurgem Postul trupesc

Pentru respectarea Postului  trupesc,  Biserica a rânduit ca în zilele de sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie,  când creștinătatea sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi 20 decembrie, când este sărbătorit Sfântului Ignatie Teoforul, să fie dezlegare la peşte. Timp de 40 de zile, Biserica recomandă postitorilor să respecte anumite restricţii alimentare,  să nu  consumă carne, peşte, lactate, ouă, derivatele acestora şi, nu în ultimul rând, alcool.

Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Paștelui

 Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul trupesc al Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, pentru că în acest interval se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net