Tradiţii strămoșești la Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi slăviți întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena

Ultima actualizare:

    Rugăciunile și dorințele rostite la Patriarhie se împlinesc Sursa foto:Acvila 30.ro
Rugăciunile și dorințele rostite la Patriarhie se împlinesc Sursa foto:Acvila 30.ro

An de an, la 21 mai, Biserica Ortodoxă îi preacinsteşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, slăviţi de Biserică „ întocmai cu Apostolii” , ca protectori ai credinţei creştine. De-a lungul timpului, în ziua praznicului se respectă numeroase tradiții, la orașe și la sate, moștenite în lumea creștină, din moși strămoși.

Dorințele rostite în ziua praznicului se împlinesc

O veche tradiție, care se respectă în ziua slăvitului praznic închinat Sfinților Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, împlinește dorințele credincioșilor. Credinciosul care rosteaște o dorință într-un lăcaș de cult, care poartă hramul Sfinților Împărați, se poate bucura, deoarece această dorință, se va  împlini. Este vorba de acele dorințe care se rostesc pentru sănătatea sa, pentru liniște și armonie în familie, pentru ca sporul să rămână sau să revină în locuința sa.   

Rugăciuni la Moaștele sfinților Împărați Constantin și Elena

La Catedrala mitropolitană din București, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult închinate Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena se închină, zi de zi, credincioșii care vin din toată țara, nu numai din Capitală. Din anul 2002, Patrirhia Română a primit în dar o răcliță  care adăpostește o parte dintre moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena (o parte din coastele sfinților). Această raclă se odihnește alături de  moaștele Sfântului Dumitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Duminică, 21 mai, Catedrala Patriarhală își sărbătorește hramul istoric, deoarece sfântul lăcaș se află de 357 de ani sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, iar credincioșii își pot rosti rugăciunile și dorințele în sfântul lăcaș.  

Catedrala Patriarhală  „Sfântul Dumitrie cel Nou” este  situată pe -Aleea Dealul Mitropoliei nr.21.

Alte lăcașuri de cult din Capitală care poartă hramul Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena:  

Biserica Amzei, Strada Biserica Amzei nr.12;  

Biserica Apostol, Calea Văcăreşti nr 143 și

Biserica Sfinţii Constantin şi Elena-Plevna, strada Sfîntul Constantin  nr 33.

Sărbătoarea Constandinu Puilor aduce spor și sănătate

Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena corespunde în calendarul popular cu sărbătoarea numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur, o sărbătoare împodobită cu datini, adresată păsărilor de pădure. Tradiţiile practicate în acestă zi aduc spor şi sănătate gospodarilor care le împlinesc.

Potrivit datinilor strămoşeşti, păsările îşi învaţă puii să zboare începând cu această zi şi o nouă generaţie ameninţă recoltele. De aceea, tradiţia interzice gospodarilor să muncească la câmp pentru a evita pagubele aduse viitoarelor recolte de păsările cerului. 

Tot acum, în unele zone, se mai păstrează datina ca ziua de Constandinu Puilor să fie ultima dată când se mai fac unele semănături: de porumb, de ovăz şi de mei. Dacă în unele zone geografice gospodarii continuă semănăturile de acest fel ,după data de 21 mai, răsadurile respective se vor usca.

În ziua praznicului, păstorii își aleg baciul

Slăvita sărbătoare închinată Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena este o zi importantă şi pentru păstori : ei îşi aleg baciul, stabilesc locul unde vor rămân stânele pe timpul verii, dar își aleg și paznicii care trebuie să păzească turmele când acestea sunt la păşune. 

Un ritualul de protecție a gospodăriei cu tămâie și agheasmă

La orașe și la sate, femeile aprind  boabe de tămâie cu care afumă întreaga gospodărie, camerele şi anexele pentru animale şi pentru păsări, cu excepţia băii.  După ce se împlineşte ritualul de afumare, gospodinele trebuie să stropească lucrurile şi încăperile gospodăriei cu agheasmă. De-a lungul timpului, s-a constatat că în locuința în care s-a împlinit ritualul s-au adunat numeroase realizări, iar gospodarii și animalele din gospodărie au fost sănătoși, cu toții,  tot anul.       

Se aprinde Focul viu care alungă paguba și bolile

În ziua sărbătorii, mai ales în mediul rural, bărbaţii aprind un foc, numit Focul Viu. Împreună cu oile, păstorii stau în preajma acestui foc ; în popor există convingerea că acest ritual, împlinit din generaţie în generaţie, are un rol protector împotriva pagubei şi a bolilor în intervalul petrecut cu toţii la stână.

Sperietoarea vrăjitoarelor

Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, se respectă datina „Sperietoarea vrăjitoarelor”. Toți membrii familiei se adună în mijlocul gospodăriei în  jurul unui vas cu lapte. Cu toţii, cu mic, cu mare, ei vor bate cu linguri noi de lemn în vasele în care fierb laptele de obicei, strigând cu putere pentru a speria vrăjitoarele care le-ar putea fura laptele.

Păstorii  notează cantitatea laptelui pe  ”Răbojul sporului”

În această zi, fiecare păstor măsoară cantitatea laptelui obţinut de la oile sale, notându-l pe un carneţel, pe „Răbojul sporului”. Se crede că prin măsurarea laptelui, sporul casei nu se risipeşte , iar vrăjitoarele n-au puterea să-l fure.     

În fiecare gospodărie se notează seria bancnotelor cheltuite

Bunicii și străbunicii noștri obișnuiau să noteze, cu discreție, într-un carnețel, seria bancnotelor cheltuite zi de zi. Ritualul se respecta  și de această datină știau numai persoanele generoase din familie. Se spune că, astfel, banul rămânea în casă şi nu se risipea averea   adunată de fiecare generație. În zilele nostre, se mai respectă tradiția în gospodăriile cu oameni gospodari și credincioși.        

Bujori îmbobociți în casă atrag armonia   

În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi.

La biserică: bujori, lămâiță, pâine și dulciuri

De asemenea, pentru ca sănătatea membrilor familiei să nu se risipească, unul dintre membrii familiei, este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.

Ziua împăcărilor

Prin tradiție, sărbătoarea închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena este dedicată împăcărilor. Persoanele certate alungă mărul discordiei și reiau relațiile de amiciție cu rudele sau prietenii cu care s-au certat. În astfel de situații, ziua împăcărilor aduce bucurii și liniște sufletească.

O iconiță nouă, adusă în casă

Cumpăraţi o iconiţă, cât de modestă, care-i reprezintă pe Sfinţii prăznuiţi astăzi. Aceasta vă apără de pagubă, de duşmanii neştiuţi şi vă împlineşte o grabnică dorinţă, oricând le cereţi ajutorul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net