5 metode naturiste pentru imunitate

Ultima actualizare:

Se apropie sezonul rece şi implicit vom avea de-a face şi cu bolile specifice. Însă, dacă avem un sistem imunitar puternic, vom face faţă ”provocărilor” toamnei. Dr. Codruţ Ţuţu, medic specialist în Acupunctură şi Apifitoterapie, ne spune cum putem să ne ajutăm organismul să opună rezistenţă în faţa bolilor.

1. Alimentaţie

Un stil alimentar sănătos reduce riscul îmbolnăvirilor. Ca să-ţi ajuţi oraganismul în acest sens, trebuie să consumi multe alimente verzi şi albe (conţin clorofilă), în stare crudă sau cel mult fierte. Se recomandă şi mâncarea gătită, însă cea uşoară, cum ar fi peştele şi păsările de curte. De asemenea, un ou fiert pe zi înseamnă proteine, vitamine şi minerale. Şi citricele au rolul lor semnificativ în dieta zilnică, asigurând organismului vitaminele de care are nevoie. Uleiul de peşte, uleiul de seminţe de dovleac, propolisul şi mierea (de tei sau brad) fac parte tot din recomandările medicului Codruţ Ţuţu, specialist în Acupunctură şi Apifitoterapie.

simeon stalpnicul png

2. Mişcare

Ideal ar fi să ne trezim dimineaţa cu zece minute mai devreme şi să facem puţină gimnastică de înviorare, iar seara să o încheiem cu o plimbare în parc. ”Lăsaţi-vă copiii să alerge, să se joace cât mai mult în aer liber. Statul în casă îmbolnăveşte, mai ales ţintuitul în faţa calculatorului sau a televizorului. Mişcarea este un factor extrem de important pentru dezvoltarea sistemului imunitar”, mai spune dr. Codruţ Ţuţu.  

3. Salină

O cură de 10-14 zile pe an la salină este extrem de benefică pentru sistemul imunitar. Dacă ajungeţi într-o salină naturală, timpul maxim admis pentru un adult este de 30 de minute, iar pentru un copil 5-10 minute.

4. Plantele au şi ele rolul lor bine determinat pentru întărirea imunităţii

Faceţi un amestec din părţi egale de cimbru, muşeţel, tei, busuioc, soc şi pătlagină. Puneţi la infuzat timp de 2-3 minute patru linguri la un litru de apă. Copiii vor consuma 2-3 căni pe zi, iar adulţii 1 – 1,5 litri, timp de o lună. Ceaiul se poate îndulci cu miere sau zahăr brun.  

5. Stresul este, la rândul lui, un duşman de temut al omului

Cu eşti mai liniştit şi împăcat cu tine, cu atât există şanse mai puţine ca sistemul imunitar să cedeze în faţa bolilor. Important este ca fiecare om să facă numai ceea ce îi place, să aibă un echilibru în viaţă şi mulţumire sufletească. ”Trebuie să avem grijă de creier şi suflet. Dacă eşti împăcat cu tine însuţi şi ai pe cineva lângă tine care să-ţi umple sufletul, atunci poţi spune că eşti împlinit”, mai spune dr. Ţuţu. 

Condițiile meteo influențează starea de sănătate

Schimbarea bruscă de temperatură, adică o diferență mai mare de 5 grade, nu este deloc bună. Când organismul este forțat să treacă de la o temperatură de peste 35° C la mai puțin, de 20° C, acesta este slăbit instantaneu. Sistemul imunitar slăbește, iar organismul devine vulnerabil în fața virozelor. Îi poți ajuta organismul dacă te îmbraci adecvat tot timpul. Este cald - îți pui un tricou, timpul se răcește – te acoperi cu o geacă sau un pulover. 

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net