Ai stat la soare la amiază? Iată ce trebuie să faci!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Aţi pus bronzul mai presus de orice? V-aţi expus la soare la cele mai periculoase ore, în timpul amiezii? Nimic mai greşit! Dermatologii atrag atenţia asupra pericolelor care se abat asupra sănătăţii voastre.

  • Nu neglijaţi arsurile solare. Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Cei mai expuşi arsurilor sunt copiii, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută dacă se produc până la vârsta de 7 ani, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.
  • Monitorizaţi cu atenţie zonele expuse frecvent la lumina solară. Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. De altfel, medicii diagnostichează frecvent carcinoame pe zonele expuse - faţă, scalp, mâini. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecţie UV.
  • Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe. Există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente. La fel sunt şi produsele de fotoprotecţie destinate sportivilor şi militarilor aflaţi în misiune în zone calde. Acestea sunt eficiente împotriva arsurilor, dar nu vă feresc în totalitate de cancer. Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme cu factor de protecţie.
  • Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare. Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp.
  • Mergeţi cu toată familia la dermatolog, dacă aluniţele sunt o “moştenire”. Statisticile spun că riscul de apariţie a unui melanom este de 1.000 de ori mai mare în familiile în care a existat o astfel de afecţiune. Pe fondul acestei moşteniri genetice, radiaţiile ultraviolete pot declanşa multiplicări celulare care scapă de sub control şi se transformă în cancer. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net