Dieta corectă dacă ai calculi biliari

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru a evita crizele de fiere, e recomandat să respecţi sfaturile medicului şi să-ţi schimbi stilul alimentar. Află din numărul de septembrie al revistei Click! Sănătate care alimente sunt permise şi care sunt intezise!

Calculii biliari apar atunci când bila conţine colesterol în exces, iar acesta se cristalizează şi se lipesc de vezica biliară. Ei blochează eliberarea bilei şi, din acest motiv, apar infecţiile şi alte complicaţii asociate. Printre simptomele care anunţă pietrele la fiere se numără durerile puternice în partea dreaptă a abdomenului sau în spate, senzaţia de greaţă şi transpiraţiile care apar în 30 de minute după terminarea mesei. Operaţia de colecist se impune doar atunci când simptomele sunt din ce în ce mai dese, iar boala nu poate fi ţinută sub control prin regim alimentar.

Cât mai multe legume

Pentru ca fierea şi ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimentele cât mai proaspete şi fără grăsimi. Printre legumele permise se numără morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, roşiile şi fasolea verde. Ele pot fi garnitură pentru carnea slabă, cum este cea de pasăre sau peşte, cu un conţinut redus de grăsimi (şalău, păstrăv, biban, calcan). În ceea ce priveşte produsele lactate, ele trebuie să fie cât mai degresate: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci proaspătă şi nefermentată. Fructele trebuie să aibă un conţinut mare de apă, cele mai potrivite pentru bolnavii de colecist fiind merele, perele, strugurii, pepenii verzi, prunele şi piersicile. Produsele de panificaţie sunt permise atât timp cât sunt preparate din făină integrală. Poţi consuma fără probleme miere, marmeladă sau dulceţuri, dacă sunt produse în casă.

Fără condimente sau carne grasă

Anumite alimente sunt mai greu de digerat şi pot declanşa crize de fiere. Lista acestora poate fi diferită, în funcţie de toleranţele alimentare. Totuşi, medicii recomandă evitarea cărnii grase, mai exact a celei de porc şi de raţă, a mezelurilor (salamuri, cârnaţi) şi a afumăturilor. Din frigider trebuie să lipsească şi brânzeturile fermentate şi produsele lactate grase, cum este smântâna. Prăjiturile cu creme sau din multe ouă ar trebui, de asemenea, evitate. Condimentele în exces şi alcoolul sunt interzise. Omleta grasă, ouăle prăjite, maioneza, gălbenuşul în cantitate mare nu sunt recomandate.

Fiert, nu prăjit!

Nu doar unele alimente declanşează crizele de fiere, ci şi modul în care sunt preparate. Carnea de pui e recomandată, dar atunci când este prăjită ea devine o mâncare interzisă. Alimentele permise trebuie consumate în salate, preparate la cuptor, la aburi sau fierte şi în nici un caz prăjite. Supele, ciorbele, tocăniţele uşoare, fără adaos de ulei, grătarele nu ar trebui să lipsească din alimentaţia bolnavilor de colecist.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net