Desigur, viciul fumatului are efectele negative asupra întregului organism. Pe această temă s-au lansat numeroase opinii. În același timp, nutriţioniştii europeni și americani recomandă fumătorilor, care nu renunță la acest viciu , să-și selecteze cu rigoare hrana cotidiană. Este un fapt dovedit că o alimentație sănătoasă poate să reducă , în bună măsură, efectele negative ale acestui viciu- fumatul.

Antioxidanții previn dezvoltarea bolilor cronice

”Pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, fumătorii au nevoie de antioxidanţi, substanţe nutritive ce pot fi procurate din alimentele consumate de aceştia în viaţa de fiecare zi. În categoria antioxidanţilor se aliniază  flavonoidele, polifenolii, vitaminele (A, C, E, beta-carotenul), mineralele  (seleniul, magneziul, zincul, cuprul) substanţe care joacă un rol foarte important în prevenirea dezvoltării bolilor cronice, precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer, poliartrita reumatoidă sau cataracta”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Fumatul și capacitatea de apărare a organismului”.

Alimentele antioxidante neutralizează efectul radicalilor liberi

Este firesc ca fumătorul să-şi completeze,  în mod constant, resursele de hrană antioxidantă. Alimentele cu proprietăţi antioxidante cresc imunitatea fumătorului, topesc grăsimile depuse pe artere şi previn bolile cardiovasculare.

Citricele sunt surse importante de vitamina C

Citricele sunt surse importante de vitamina C, un valoros antioxidant, care neutralizează radicalii liberi. Mai mult, aceste fructe mai conţin  şi substanţe cunoscute sub numele de limonine, care combat substanţele chimice cancerigene. De asemenea, coaja fructelor este un izvor de antioxidanţi și, datorită fibrelor pe care le conține, aceasta contribuie la detoxifierea ficatului.

Ciocolata neagră, sursă de antioxidanți

S-a constatat că ciocolata neagră, cu un conţinut de 70%-80% cacao, este o sursă excelentă de antioxidanţi. Ciocolata neagră, bogată în cacao, este foarte nutritivă, dar trebuie consumată cu moderație.

Opinia cercetătorilor despre fenomenul  numit ”stresul oxidativ”

Cercetătorii susțin că în organismul fumătorului se produce fenomenul numit „stresul oxidativ”. Această stare critică pentru sănătatea fumătorului apare atunci când producţia de molecule, numite radicalii liberi, depăşeşte capacitatea de apărare a corpului împotriva oxidării.

Betacarotenul, un dușman al fumului de țigare

Betacarotenul combate efectele fumului de ţigare  şi poate fi procurat consumând pepene galben, mango, papaya, dovleac, ardei, spanac, varză, cartofi dulci sau caise.

Antioxidanţii dulci au efecte benefice pentru fumători

Din categoria antioxidanţilor naturali dulci, cu efecte dovedite  pentru sănătatea fumătorilor, fac parte : afinele, murele, fructele de pădure, căpşunii, cătina  și kiwi. De asemenea, licopenul, cel care conferă culoare tomatelor, dar şi pepenelui roşu, este un valoros antioxidant. În acelaşi timp, strugurii, atât de bogaţi în resveratrol şi quercitină, sunt fructe cu efecte dovedite pentru sănătatea fumătorilor, deoarece combat radicalii liberi.

Alimentele bogate în seleniul previn afecțiunile inimii

Este bine ca fumătorii să consume alimente bogate seleniu, mineral care previne afecțiunile inimii și deteriorarea  structurii celulare. De aceea, cercetătorii recomandă fumătorilor să consume alimente bogate în seleniu: fructe de mare, carne de vită, de pui, orez brun şi pâine integrală de grâu.

Fumătorii să consume alimente bogate în fibre și sulf

Nutriționiștii susțin că fumătorii trebuie să consume frecvent şi anumite legume: conopidă,  varză, broccoli, linte, năut, fasole, mazăre, vinete, spanac, castravete, năut, alimente atât de bogate în fibre, în minerale şi vitamine din complexul B. Aceste alimente au puterea să reducă efectele nocive ale tutunului. De asemenea, fumătorii nu trebuie să elimine din alimentaţie : ceapa, prazul şi usturoiul, depozite valoroase de sulf, care contribuie la detoxifiere, sulful fiind un duşman declarat al radicalilor liberi.

Din meniul fumătorului să facă parte legumele cu frunze verzi

Luteina, cunoscută pentru efectul protector asupra ochilor, se găseşte din abundenţă în legumele cu frunze verzi (varza și spanacul, de exemplu) şi este benefică pentru sănătatea fumătorilor.

Fumătorii să consume și pește oceanic

Nutriționiștii recomandă fumătorilor să introducă în dieta lor preferată peşte oceanic şi uleiuri vegetale, alimente care conțin acizii Omega 3 şi Omega 6 renumite pentru efectele antioxidante.  

 Rezervele de vitamine din Complexul B trebuie împrospătate

Numeroase studii efectuate în țările europene, în America și în Germania menționează că vitaminele din Complexul B sunt esenţiale pentru refacerea celulelor afectate de radicalii liberi. De aceea, fumătorii trebuie să împrospăteze rezervele de vitamine din Complexul B consumând: cereale, drojdie de bere, soia, ouă, carne, banane, avocado, lactate şi seminţe. 

Alimentele care reduc pofta de fumat:

  • Alimentele aromate. Beţişoarele de scorţişoară sunt renumite pentru puterea de a-i încuraja pe fumători să fumeze mai puține țigări pe zi. Acelaşi efect au şi bomboanele mentolate. 
  • Bucățelele de legume și fructe. Totodată, atunci când ronţăie bucăţele de legume și de fructe : morcovi, mere, ardei sau ţelină, alimente săţioase, fumătorul nu va mai fi tentat să fumeze foarte des.
  • Alimentele sărate: popcornul îi dă de lucru fumătorului. Şi această categorie de alimente este de mare folos fumătorului: Popcornul, preparat fără multă grăsime îi dă de lucru fumătorului şi acesta va fuma  mai puține ţigări pe zi.
  • Lactatele, alimente benefice pentru dieta fumătorului. Brânza degresată şi laptele băut la micul dejun sunt alimente ideale pentru regimul fumătorului care dorește foarte mult să se lase de fumat. 
  • Sucul de fructe, consumat dimineața, este revigorant. Sucul de fructe, băut dimineaţa, combate toxinele acumulate în ficat, este săţios şi revigorant!