Sexul copilului poate fi «comandat» de viitorii părinţi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Au circulat o mulţime de poveşti şi mituri despre lucrurile care influenţează sexul unui copil. Unii spuneau că ţine de poziţia din timpul actului sexual, alţii că alimentaţia mamei a avut un cuvânt de spus... şi multe altele. Adevărul e cu totul altul.

Ce influenţează sexul unui bebeluş

Potrivit medicului ginecolog Andreas Vythoulkas, totul ţine de cromozomi. „Femeia are cromozomi XX, bărbatul are XY. Dacă un Y de spermatozoid fecundează un X de la femeie, rezultatul va fi un băieţel. Dacă un X de la bărbat fecundează un X de la femeie, va fi fetiţă. Cum se întâmplă – e «mâna lui Dumnezeu». Aşa că, dacă bărbaţii în trecut îşi acuzau soţiile că nu le-au oferit un fiu, de fapt vina era a lor”, spune Vythoulkas. Chiar dacă oamenii au încercat de secole, fără succes, să influenţeze sexul copilului, evoluţia tehnologică a permis abia acum acest lucru. Cu ajutorul medicinii moderne, cuplurile îşi pot îmbunătăţi semnificativ şansele de a avea fie băiat, fie fetiţă.

simeon stalpnicul png

Există trei tipuri de proceduri la care poţi apela

  • Metoda gradientului. Este una dintre cele mai simple metode de selectare a sexului. „Spermatozoizii de la tată sunt plasaţi într-o centrifugă. Prin rotire, aceasta separă spermatozoizii cu cromozomi Y de cei cu cromozomi X, care sunt mai grei, deoarece conţin mai mult material genetic.  Spermatozoizii ce conţin cromozomul dorit sunt selectaţi şi folosiţi apoi în inseminare artificială”, explică medicul ginecolog Daniel Tutunaru. Metoda aceasta are o rată scăzută de succes, dar este mai puţin scumpă decât alte metode.
  • Citometria în flux. Este o altă tehnică de sortare a spermatozoizilor. Se folosesc substanţe fluorescente pentru a ilumina spermatozoizii ce conţin cromozomi X (aceştia colectează mai multă substanţă). Un aparat laser este folosit apoi pentru a separa cele două tipuri de spermatozoizi care vor fi folosiţi în inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Rata de succes în obţinerea sexului dorit este de 60-70%.
  • Diagnosticul genetic preimplantare. Este metoda cu cel mai mare succes atunci când vorbim despre selectarea sexului unui copil. E o procedură complexă ce implică crearea embrionilor ce sunt apoi analizaţi din punctul de vedere al structurii celulare şi al ADN-ului. Ei sunt creaţi în laborator şi încep să se dividă. După 3-4 zile, o celulă din fiecare embrion divizat e îndepărtată şi analizată pentru a determina sexul embrionului. Doar embrionii cu sexul dorit sunt implantaţi în uterul mamei în timpul fertilizării in vitro. Şansele de a avea un copil de sexul dorit sunt în acest caz de 99%.

Se apelează la aceste tehnici din motive medicale

Selecţia sexului e disponibilă în clinici de fertilitate din toată lumea. Viitorii părinţi apelează la această tehnică în principal din motive medicale. “Există cazuri în care au boli genetice în familie şi sunt îngrijoraţi să nu le transmită mai departe. Sunt anumite boli asociate cu sexul masculin, cum ar fi hemofilia şi distrofia musculară”, explică dr. Daniel Tutunaru. Selecţia sexuală bazată pe alte motive decât cele medicale e ilegală în Marea Britanie şi Canada. 

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net