Victorioasă la Doha, Ana-Maria Popescu și-a mărit șansele de a câștiga pentru a 4-a oară Cupa Mondială la spadă. În acest moment, într-un clasament all-time al acestei competiții, stelista este la egalitate cu Laura Flessel (Franța) și Emese Szasz (Ungaria), fiecare având câte trei trofee.


Clasată pe locul 2 la etapa de la Havana, în urmă cu două săptămâni, Ana-Maria Popescu a avut o evoluție și mai bună la Doha, în week-end, unde s-a impus în toate disputele: 15-10 cu Camille Nabeth (tabloul de 64), 15-9 cu Katrina Lehis (”16”-imi de finală), 15-6 cu Jung Hyojung (optimi de finală), 10-9 cu Katharine Holmes (sferturi de finală), 15-5 cu Tatiana Andriuşina (semifinale) și 15-9 cu Mara Navarria (finală). ”De la începutul anului trăiesc cu senzația că m-am urcat într-un roller coaster și n-am nici cea mai vagă idee unde, când și cum se va termina cursa asta nebună!”, a scris spadasina după victoria din Qatar. ”Obstacole, durere, bucurie, lacrimi, zâmbete... Știu sigur că mi-am luat bilet "full option" (clasa economy, desigur). Cât despre Doha, ei bine, mă leagă multe amintiri de acest loc. Începând cu anul 2009, când a fost organizată prima ediție pentru spadă feminin, la care am câștigat medalia de aur după un ultim asalt terminat la o tușă și în care mi-am luat revanșa pentru finala pierdută la Jocurile Olimpice de la Beijing... Continuând cu anul 2013 în care m-am mulțumit cu argintul în proba individuală, apoi am reușit o finală spectacol în fața Chinei în proba pe echipe și am urcat pe prima treaptă a podiumului cu o "gașcă" de fete cu prea puțină experiență, dar cu foarte multă dorință și entuziasm (Suflețel, remember?)... Ajungând în 2017 să ascult din nou imnul, fiind "prima pe ladă" după o pauză de mai bine de jumătate de an în care m-am tot întrebat "eu ce fac cu viața mea?"... Și terminând cu ziua de azi (sau de ieri) în fruntea clasamentului după o competiție pe care nu am început-o ca la carte, dar în care am muncit pentru fiecare tușă și în care am crezut până la final... sau până la finala care a fost aceeași ca și în 2017! Un singur lucru am în minte la finalul acestei zile... Îmi place jocul acesta din ce în ce mai mult/ Copilul fascinat de sportivii îmbrăcați în costume albe s-a întors, iar fetița cu masca tricoloră abia așteaptă să-și tragă puțin sufletul și apoi să se întoarcă acolo unde (încă) îi este locul... și știe că n-o să fie mereu cu medalii și felicitări, dar cel mai important pentru ea e să știe că a făcut de fiecare dată cât de bine a putut ea! P.S. Brânzica vă mulțumește pentru încurajări, felicitări și vă roagă să aveți grijă de campionii din voi”, a scris campioana pe contul ei oficial de pe Facebook. 
În total, la etapele de Cupa Mondială, Ana-Maria Popescu a adunat 24 de medalii, dintre care 10 sunt de aur. La acestea se adaugă alte 17 câștigate la grand prix-uri (8 din cel mai prețios metal). Pe lângă un succes în ediția 2019/2010 a World Cup, Ana-Maria are mari șanse de a termina pe locul 1 mondial în anul competițional 2019/2020. Cum a mai făcut-o în 2007/2008, 2008/2009 și 2012/2013. Ea și-a mărit avansul față de urmăritoarele sale. Cu 210 puncte, stelista este singura reprezentantă a Europei în Top 5, fiind urmată de Sheng Lin (China / 161p), Man Wai Vivian Kong (Hong Kong / 155p), Yiwen Sun (China / 149p), Injeong Choi (Coreea de Sud / 143p) și Nathalie Moellhausen (Brazilia / 143p).
Calificările pentru JO de la Tokyo se încheie în luna martie, până atunci la spadă fete fiind programate alte trei concursuri: Barcelona (Spania) – 7 februarie (individual și echipe), Budapesta (Ungaria) – 6 martie (individual) și Chengdu (China) – 20 martie (individual și echipe).

 
 
Loading...