Infidelitatea, ascunderea intenţionată a unor aspecte personale sau profesionale, minciunile în aparenţă nevinovate, toate acestea afectează relaţia, iar repararea acesteia necesită o investiţie masivă de timp şi energie. Încrederea se reconstruieşte cu eforturi susţinute, mai ales din partea persoanei care a provocat evenimentul.


Trebuie vâzut dacă zdruncinarea relaţiei a atins şi nucleul de intimitate în cuplu. Este mult mai uşor să reclădeşti dacă au rămas plăcerea de a fi împreună, de a împărtăşi activităţi, plăcerea de a face dragoste, nevoia spontană de atingere reciprocă, de senzualitate şi tandreţe. Din păcate, atunci când încrederea dispare, zona intimităţii este sacrificată. Nu îl mai putem primi cu uşurinţă în spaţiul nostru intern pe cel care ne-a trădat şi nici nu ne mai putem deschide în faţa lui, din cauza ostilităţii care se infiltrează, mai mult sau mai puţin tacit.

Ca să îndreptăm lucrurile, e de preferat să avem o discuţie deschisă cu partenerul, prin care să îi expunem motivele care au stat la baza evenimentului respectiv. Este important să putem explica cum de s-a ajuns în acel punct şi să dăm un sens coerent acţiunilor noastre. Evitarea subiectului arzător prin diferite strategii, „ascunderea sub preş, negarea , toate contribuie la adâncirea angoasei, a nesiguranţei din cuplu şi la pierderea definitivă a intimitaţii.

 

 

Loading...