Teama de separare, de abandon, gelozia, agăţarea de partener, controlul exagerat, plângerile repetate, reproşurile, solicitarea permanentă a dovezilor de iubire, autovictimizarea, toate acestea sunt manifestări de nesiguranţă care apar atât la bărbaţi, cât şi la femei.


Însă la femei aceste manifestări sunt mai vizibile pentru că ele au obiceiul de a vorbi. Indiferent că este ceva pozitiv sau negativ, femeia este încurajată să transmită ceea ce simte, pe când bărbatului i se înhibă prin educaţie exprimarea emoţională, în favoarea exprimării acţionale.

Iată care sunt efectele nesiguranţei în cuplu

Pe termen scurt, un anumit grad de nesiguranţă poate părea fermecător şi stimulant, fiind asociat cu simptomele miraculoase ale îndrăgostirii. Pe termen lung, însă, situaţia se schimbă radical. Nesiguranţa afişată ostentativ, scăpată de sub control, erodează relaţia de cuplu şi contribuie la creşterea nivelului de „toxicitate dintre parteneri.

O relaţie devine toxică atunci când în prezenţa celuilalt te simţi secat de energie, deprimat, ameninţat, nu te mai poţi bucura de lucrurile făcute în comun, se abuzează de putere şi control, critica şi negativismul sunt aproape de limita superioară, apar suspiciuni la orice pas, gelozia devine sufocantă şi extrem de restrictivă

Relaţia cu o persoană ce simte nesiguranţă profundă poate fi un demers anevoios chiar şi pentru un partener matur emoţional, stabil şi echilibrat. Trebuie evitate, pe cât posibil, situaţiile reale ce accentuează sentimentul de nesiguranţă, se menţine comunicarea deschisă şi este bine să trasaţi nişte limite agreate de comun acord.

 
 
Loading...