Deseori auzim femei care spun că nu înțeleg bărbații și nu-și dau seama ce vor ei de fapt. Tot timpul auzim din partea lor remarci de genul “Bărbații vor doar sex”. În realitate însă, lucrurile stau puțin diferit. Daniela Dumitrescu, psiholog si psihoterapeut, ne spune în articolul de mai jos că bărbații nu vor doar sex, își doresc de la femei cam aceleași lucruri pe care și noi, femeile, le așteptăm din partea lor.


"Și ca să nu-mi sară femeile în cap, am să spun că nu toți! Desigur că vor fi bărbați care se vor mulțumi doar cu sexul, așa cum sunt și femei care-și doresc asta, dar nu vreau să pic într-o generalizare ce nu-și are totuși corespondență în realitate! Chiar și în cazul acestor „nefericiți”, vorbim despre un mecanism ceva mai complex, pe care am să-ncerc să-l devoalez timid în rândurile următoare.

Atâta timp cât înțelegem că dinamica femeilor este de la emoție la sex, iar cea a bărbaților este fix invers, adică de la sex la emoție, poate că nu ar fi rău ca noi, femeile care suntem destul de prost învățate că „bărbații vor doar sex”, să încercăm măcar să înțelegem ce se întâmplă și în universul lor. Este adevărat că pare mai puțin colorat decât al nostru, dar dați-mi voie să vă spun că-i descopăr nuanțe surprinzătoare chiar și pentru o femeie.

Dacă pornim de la sintagma care și mie mi-a fost sugerată pe post de avertisment educativ, că bărbații se-nvârt doar în jurul sexului, cumva femeile se descriu apoi în două mari tendințe:

1. femeile care văd în bărbat un pericol și pornesc un întreg tăvălug de mecanisme de apărare, în care și sexul este incriminat și acceptat doar cu rol reproducător

2. femeile care văd în bărbat o oportunitate, iar sexul ca pe o slăbiciune a lui și atunci folosesc sexul ca mecanism ofensiv, ca mijloc de a atinge ceea ce nici cu gândul nu gândeau

Uneori, femeile mai pendulează între cele două orientări, în funcție de influențele anturajului, experiențele trăite și gradul lor de adaptabilitate. Personal, cred că ambele orientări nu fac decât să mențină premisa inițială, care însă nu este cu necesitate corectă, prin urmare ne raportăm greșit la bărbați, indiferent de tabăra în care dansăm!

Ce își doresc bărbații

Nu, bărbații nu vor doar sex, ci și atingere, mângâiere, emoție, sentimentul de bine pe care-l simt în brațele unei femei pasionale! Bărbații tânjesc după sentimente, mai ales că nu au abilitatea de a le exersa în alte contexte socio-familiale. Iar dacă o fac, sunt rapid judecați ca fătălăi, blegi, moi, cățeluși, fraieri sau alte apelative devalorizante.

Nu, bărbații nu vor doar sex, ci și încrederea din ochii tăi, admirația ta și privirea plină de îngăduință! Vor să vadă, să simtă că încă mai crezi în ei, vor culcușeli și răsfăț și oare câte dintre voi nu ați văzut munți de bărbați devenind copii neputincioși în valuri de cearceaf? Nu este forța feminimă cea care face asta, ci lipsa altor spații în care pot să se manifeste.

Nu, bărbații nu vor doar sex, vor să te vadă fericită, să-și simtă orgasmul nu doar ca pe o aprigă dovadă a performanței lui, ci și ca împlinire a feminității tale! Căci fericirea ta îl umple și pe el. Bărbații vor să vadă bucuria din ochii femeilor, căci rămân în continuare fascinați de misterele sexului slab.

Nu, bărbații nu vor doar sex, ci vin la pachet cu toate nevoile nesatisfăcute poate din căsnicii deșănțate și semi-îngropate sau copilării searbăde, uscate emoțional, dacă nu chiar violente și traumatice. Și dacă ești într-o poveste de amantlâc, să știi că nu doar sexul îl face să vină în brațele tale, ci și nevoia de afecțiune, tandrețe, înțelegere, susținere sau chiar liniște pe care nu le mai găsește acasă.

Bărbații care aparent vor doar sex, vorbesc mai degrabă despre nevoia lor de validare sexuală, despre incapacitatea de a se deschide încă, despre teama de a nu fi suficienți de performanți, despre neștiința de a se exprima, despre timiditatea care-i îngheață sau nevoia de control când parcă toate par să se destrame, despre incapacitatea de a-și asuma o relație nu doar din comoditate și frica de a pierde libertatea, ci și din groaza că nu vor face față!

Nu, bărbații nu vor doar sex, iar noi femeile nu vrem doar emoții! Și bărbații vor emoții, așa cum și femeile vor sex! Când vom înțelege fiecare despre celălalt, poate că vom reuși să ne întâlnim la jumătatea drumului dintre noi. Vom învăța treptat că ceea ce ne ține împreună este calitatea emoției dintre noi, că ceea ce ne conectează este capacitatea noastră de a vibra la unison, că ceea ce dă sentimentul de împlinire este senzația viscerală cu împreună cu celălalt suntem tot.

În concluzie, prin sex bărbații își satisfac nevoile emoționale! Este unul dintre puținele locuri unde li se permite să facă asta în siguranță! Poate veți spune că este primitiv, nu știu, cu siguranță este însă trist că s-a ajuns aici. Întrebarea care răsare firesc este ce se întâmplă atunci când sexul capătă o formă ce sfidează aranjamentele clasice? Ce nevoi contorsionate pe dinăuntru nasc această sexualitate deșănțată? Cât de chinuitor să te zbați în nevoi de nimeni știute încât să manifești comportamente sexuale pervertite?

Pe de altă parte, cine să crească în ei expresia emoției? Cine să le dea curaj și însoțire? Cine să permită bărbaților să se asculte în taina inimii lor? Dacă femeile vor învăța să facă asta, vor putea înțelege bărbatul dintr-o nouă perspectivă, mult mai cuprinzătoare și mai relațională.

Nu, bărbații nu vor doar sex și tocmai ei m-au ajutat să scriu despre toate acestea! Mulțumesc fiecărui bărbat în parte care mi-a oferit șansa de a pătrunde, de a afla, de a înțelege culorile sufletului său", ne-a dezvăluit Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericți cei ce comunică.

 

daniela_dumitrescu.png

Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut
Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut
foto: arhiva personală
 
 
Loading...