Pentru a putea fi alături şi a înţelege persoana iubită, este necesar s-o cunoaştem mai bine, să cultivăm prietenia. De multe ori, în goana cotidiană, uităm să ne alocăm timp pentru noi, ca şi cuplu, nereuşind astfel să ajungem la o cunoaştere mai aprofundată a celuilalt.


Ce-l defineşte pe partener? Care-i sunt visele, aspiraţiile, fricile, situaţiile stresante cu care se confruntă sau lucrurile care-l mişcă şi motivează ? Cateva minute zilnic în care să fim disponibile şi să primim deschis ceea ce ne oferă partenerul, sunt îndeajuns.

Un alt aspect valoros în cuplu este aprecierea reciprocă. Uităm uneori să ne focalizăm asupra aspectelor pozitive ale partenerului, mai ales atunci când lucrurile nu merg ca pe roate. Trebuie să înţelegem că partenerul merită respect şi avem nevoie să-l primim la rândul nostru, dar cum putem face asta?

Un bun exerciţiu presupune exprimarea recunoştinţei faţă de cel de lângă noi şi concentrarea asupra aspectelor pozitive care ne fac să-l iubim şi să-l apreciem, amintindu-ne de lucrurile care ne-au determinat să-l alegem. Sunt situaţii când ignorăm nevoile celuilalt din necunoştiinţă de cauză şi nu cu rea inţenţie. Efectul este acelaşi: ajungem să ne simţim singuri în doi. Dar realizăm oare cât suntem de norocoase că avem persoana iubită alături?  Îi suntem alături la rândul nostru? Un lucru pe care putem să-l facem în acest scop este să monitorizăm acţiunile noastre către partener, întrebându-ne dacă îl ascultăm activ şi dacă exprimăm unitate în cuplu.

 

 

Loading...
Citeste tot despre: