Egoismul unuia sau altuia dintre parteneri este principalul motiv pentru care multe relaţii eşuează. Nimic nu poate răni mai mult pe cineva decât lipsa de grijă, atenţie şi iubire a persoanei cu care îşi împarte viaţa.


Într-o relaţie, egoismul izvorăşte din incidente mici, din conflicte aparent neînsemnate, dar principalul său efect este un „obicei“ ca unul dintre parteneri să sufere mult mai mult decât celălalt din cauza tensiunilor existente în sânul cuplului. Egoismul îşi arată colţii în momentul în care una dintre persoanele implicate este prea preocupată de propriile nevoi fizice şi emoţionale, acordând prea puţină importanţă şi atenţie partenerului. O persoană egoistă ajunge să afecteze negativ relaţia, creând aşteptări nerealiste atât de la partener, cât şi de la legătura propriu-zisă. Negarea completă a sentimentelor celuilalt, care ar trebui să fie „jumătatea cea bună“, nu este altceva decât un semn de egoism în cea mai pură formă.

Problema devine gravă în momentul în care partenerul care are de suferit nu reuşeşte să găsească o explicaţie raţională pentru comportamentul agresiv al celuilalt. Şi mai grav este dacă partenerul egoist refuză orice dialog pe tema deteriorării relaţiei şi nu depune eforturi pentru a încerca o operaţiune de salvare , este primul pas spre eşec.

 

Loading...