Biologii descriu feromonii ca fiind „amprente” olfactive despre care se consideră că sunt unice pentru fiecare om în parte, la fel ca amprentele degetelor.


Mirosul este cel mai primitiv dintre toate simţurile omului şi, spre deosebire de văz şi pipăit, merge direct la lobul limbic al creierului, unde provoca o reacţie emoţională care poate fi, literalmente, excitantă.

Sexualitatea umană şi feromonii au devenit asociate în 1986, când doctorul Winifred Cutler, biolog şi endocrinolog behaviorist, a descoperit feromonii de la subsuori. Împreună cu echipa de cercetători pe care o conducea, Winifred Cutler, a publicat un articol ştinţific în care demonstra că după îndepărtarea transpiraţiei neplăcute de la subsuori rămânea o substanţă inodoră care conţinea feromoni.

Winifred Cutler a creat şi a comercializat după aceea un feromon pe care l-a denumit Athena, pe care femeile îl puteau aplica local pentru a-i atrage pe bărbaţi. Şaptezeci şi patru la sută dintre femeile care au testat produsul au raportat o înmulţire a îmbrăţişărilor, sărutărilor şi relaţiilor sexuale. Era clar că produsul funcţiona!

Un lucru se ştie cu siguranţă: feromonii din mirosul corpului uman sunt motivul principal pentru care ne atrage o persoană şi nu alta. Un articol publicat în revista Psychology Today a explicat felul în care mirosurile corporale pe care o persoană le percepe ca plăcute şi sexy sunt complet respingătoare pentru altcineva. S-a dovedit că atracţia sexuală este un proces foarte selectiv şi pe care, într-un anumit grad, oamenii nu-l prea pot controla.

“Asta este situaţia: avem o asemenea structură biologică  încât mirosim cel mai interesant pentru acele persoane a căror imunitate genetică faţă de boli diferă cel mai mult de propria noastră imunitate. Aceasta oferă beneficii pe termen lung pentru întreaga omenire, întrucât duce la urmaşi mai sănătoşi şi mai puternici din punct de vedere genetic”,  spune Eve Marx în cartea sa, “101 lucruri inedited despre sex”.

 
 
Loading...