Atunci când se formează un cuplu, întotdeauna la mijloc este vorba de nevoi, indiferent că este nevoia de afecţiune, de dragoste, de apreciere, de socializare şi lista ar putea continua, fiind individualizată pentru fiecare în parte. Ei bine, în momentul în care nevoia pentru care acel cuplu s-a format nu mai este îndeplinită apare involuntar şi distanţarea emoţională.


Faptul că multe cupluri nu conştientizează acest aspect conduce, mai devreme sau mai târziu, la despărţire. Mulţi ajung să numească incompatibilitate acest aspect, însă nu întotdeauna este vorba doar de nepotrivire, ci de nevoi diferite sau de nevoi comune însă dezvoltate de-a lungul relaţiei în direcţii diametral opuse.

Ce ar putea să facă un asemenea cuplu pentru a merge mai departe şi a nu se despărţi? În primul rând ar putea să discute, să îşi înţeleagă pe deplin nevoile şi mai ales, de unde au pornit aceste nevoi. După ce aceste lucruri au fost clarificate, cei doi pot ajunge la un compromis sau pot să se despartă. Pot înţelege că au făcut parte unul din viaţa celuilalt şi că ceea ce au trăit a fost frumos, sau pot să găsească metode de a-şi împlini nevoile în cuplu, fără a leza nevoile celuilalt.

Nevoile personale sunt foarte importante într-o relaţie. Ele trebuie să fie cunoscute de cei în cauză şi e bine să fie împărtăşite partenerului de viaţă atunci când îndeplinirea lor are legătură cu acesta. De cele mai multe ori oamenii aflaţi într-o relaţie au tendinţa de a aştepta ca cel de lângă ei să le ghicească nevoile. Consideră că dacă există iubire, atunci există automat şi un simţ al nevoilor celuilalt. Acest lucru poate fi valabil în unele cazuri şi în anumite situaţii, dar de cele mai multe ori este nevoie de o comunicare a acestor nevoi. Astfel partenerul ştie de existenţa lor şi poate să decidă dacă vrea şi poate să ajute la îndeplinirea lor.

 
 
Loading...