Cele mai multe persoane nu concep viaţa fără dragoste, fără iubire. Relaţia de iubire sănătoasă este uşor de recunoscut, deoarece se caracterizează printr-o stare de armonie între parteneri. Însă, în multe cupluri, iubirea este confundată cu dependenţa.


Cu toţii ne dorim să fim iubiţi, aceasta fiind o nevoie de bază, care însă nu trebuie să degenereze în dependenţă. Într-o relaţie, este posibil ca unul dintre parteneri să-i cedeze celuilalt toate atribuţiile importante dar şi puterea de decizie.

Se poate întâmpla treptat şi are consecinţe grave asupra echilibrului în cuplu, ducând la ceea ce se numeşte "infantilizare", adică unul dintre parteneri se transformă într-un copil ascultător, complet dependent de celălalt.

Dacă te regăseşti în această descriere, dacă îţi este dificil să iei chiar şi cea mai mică decizie fără să-i ceri părerea iubitului tău, trebuie să îţi recapeţi independenţa. Este o situaţie care produce dezechilibre majore: partenerul care deţine controlul se simte epuizat, încărcat cu toate grijile, iar celălalt ajunge să piardă atât încrederea în sine, cât şi respectul celuilalt. 

 

 

 
 
Loading...