Este evident că sexul nu înseamnă doar plăcere. Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de uşor de contactat, pe atât de greu de tratat. Pentru câteva momente de plăcere sau neatenţie, poţi plăti extrem de scump cu sănătatea şi chiar cu viaţa.


De aceea, este important să ştii foarte bine care sunt riscurile la care te supui atunci când alegi să faci sex fără prezervativ cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o. Iată ce boli poţi să iei dacă nu te protejezi.

Sifilisul

Se transmite prin act sexual, contact genital cu gura, degete, transfuzie de sânge. Primele simptome se văd după două sau patru săptămâni de la contactul sexual, apare un coş cunoscut ca “şancru”care apoi ulcerează. Şancrele apar cel mai adesea pe organele genitale şi anus, dar pot apărea şi pe buze, gură, degete sau sâni. La una până la douăzeci şi şase de săptămâni după ce se vindecă şancrele poate apărea o mâncărime, febră, durere de cap şi în jurul organelor genitale şi a anusului apar bube purulente pline de infecţie. Este o boală gravă fiindcă mai târziu, sifilisul poate cauza boli de inimă, ochi, creier şi şira spinării care duc la paralizie, nebunie şi moarte.

Negii genitali

Se iau prin contactul cu pielea în timpul actului sexual. Apar excrescenţe de forma conopidei în zonele umede din jurul organelor genitale. Negii pot fi scoşi, dar nu există tratament iar victimele rămân contagioase. Risc crescut de cancer al cervixului, al penisului şi anusului.

Herpesul genital

Apare sub forma unor grupuleţe de băşici pe organele genitale, care mai târziu devin ulceroase. Nu există un tratament care să ducă la vindecare completă, persoana infectată este purtătoare a acestui virus pentru întreaga viaţă. Lichidul acestor băşici este foarte infectant şi din această cauză se recomandă evitarea contactului sexual în timpul erupţiei.

Gonoreea

Este o infecţie produsă de bacteria Neisseria Gonorrheae ce se transmite pe cale sexuală şi nu numai. Pe de altă parte, gonoreea este foarte periculoasă datorită faptului că nu prezintă simptome în primele luni de la infectare. De aceea, controlul medical este esenţial pentru descoperirea unor astfel de boli. Simptomele acestei infecţii sunt: scurgeri vaginale anormale, mâncărimi ale zonei vaginale şi anale, ciclu menstrual neregulat, dureri în timpul actului sexual, urinări dureroase.

 
 
Loading...