5 sfaturi pentru fotografia subacvatica reusita

Ultima actualizare:

Jeremy Keith Brown este un biolog si fotograf britanic, specializat in fotografia subacvatica. Jeremy face fotografii subacvatice in toata lumea si subiectele lui sunt variate, de la coloratii recifi tropicali pana la apele intunecate si reci din Scotia, unde locuieste actualmente. Este membru activ al Societatii Britanice a Fotografilor Subacvatici si contribuie in mod activ la publicatia de specialitate a societatii, In Focus. Cand nu se scufunda sa faca poze sau nu este in laborator sa faca cercetare postdoctorala, caci Jeremy este si doctor in Medicina Veterinara, el este si editor de fotografie stock.

Din 2017, face parte din echipa de editori foto a agentiei Dreamstime iar portofoliul lui de fotografie subacvatica si nu numai poate fi gasit pe siteul agentiei.

Jeremy ne-a impartasit cateva dintre secretele unei fotografii subacvatice reusite:

1. Siguranta inainte de toate.

 Unele lucuri sunt mult mai important decat poza. Fotografia subacvatica presupune un risc crescut, dar controlabil, de moarte sau accidentare destul de grava deci este important sa respectam regulile de siguranta la scufundare, oricant de unica si minunata ni s-ar parea fotografia pe care  putem obtine. Cunostiintele si abilitatile de baza in scufundare, mai ales controlul flotabilitatii, sunt nu doar esentiale, dar fara ele, imaginile sub apa vor fi sub nivelul marii, sau al asteptarilor cel putin.

Sursa: Dreamstime

2. Respecta mediul subacvatic.

Pornind de la punctul 1, este un privilegiu sa te scufunzi si sa faci poze deci asigura-te ca nu faci asta in detrimentul vietii marine. Nu deranja viata marina si nu strica reciful. Inainte sa faci poze, tine cont de pozitia subiectului si decide daca este posibil sa faci poza fara sa atingi, sa ranesti sau chiar sa strici, mai ales daca fotografiezi de exemplu un recif de corali.  Este bine ca niciodata sa nu urmaresti animale ca testoase sau rechini. Imaginile nu vor fi pe masura asteptarilor, lasa-le sa inoate in voie, nederanjate si alege momentul in care sa te apropii fara sa le deranjezi. Nu atinge animalele mai mici, nu incerca sa le aranjezi pentru poza perfecta iar daca te scufunzi cu un scafandru drept ghid, explica-i si acestuia ca nu doresti sa puna nimeni animalele in pozitia de poza perfecta. Oceanele noastre sunt intr-o stare oricum fragila, nu ai scuza daca incerci sa faci o poza frumoasa facand rau putinului care a ramas.

Sursa: Dreamstime

3. Apropie-te gradual

Apropie-te incet, si mai mult, si mai mult. Acele imagini cu rechini, balene sau alte animale marine mari si care castiga premii sunt fotografiate cu obiectiv fish-eye, la mai putin de un metru. Apa absoarbe mai multa lumina decat aerul si o face diferentiat in spectrul culorilor, iar nuantele de rosu ale spectrului dispar primele. Chiar si in apa cea mai cristalina, lumina rosie naturala este aproape absenta la adancimi mai mari de 8 metri si multe dintre culori se pierd pe masura ce cobori la adancime. Sub 30 de metri, mai vezi doar albastru. Ochiul si creierul compenseaza lipsa de culori mult mai bine decat o fac senzorii aparatului de fotografiat asa ca ce iti poate tie aparea ca o scena intens colorata cu multe nunate de rosu si galben poate sa apara pe camera ca o imagine aproape monocroma in nuante de gri si verde. Pentru a evita asta, folositi un blit sau lumina continua pentru a adauga culoarea inapoi in imagine. Cu toate acestea, chiar si cea mai puternica sursa de lumina poate sa redea intreaga paleta de culori doar subiectelor care sunt la un metru si un aparat cu blit poate fi eficient doar pana la 30-40 cm. Deseori apa contine particule care reflecta lumina, asa cum si fulgii de ninsoare o fac in aer. Asa ca se pastreaza o distanta cat mai mica intre camera si subiect pentru a obtine culorile reale,  evitand retrodifuzia suparatoare, dar tinand evident cont de primele doua puncte.

Sursa: Dreamstime

4. Uita-te in sus.

Fotografiaza mai mult in sus. Recifii pot fi uimitor de frumosi si diversi dar se pot transforma intr-un fundal extrem de complex pe care poti rataci foarte usor chiar si cel mai nemaipomenit subiect. Mai mult, marea majoritate a publicului tau nu este familiarizata cu regnul subacvatic asa ca ajuta fie sa iti evidentiezi subiectul pe un fundal simplu fie sa il pui in contextul subacvatic pur si simplu. Pentru a face asta, alege un subiect pe care il poti fotografia de la acelasi nivel sau mai bine, de sub el cumva, tinand insa seama de punctul 2 de mai sus. Va fi mult mai usor daca subiectul tau se evidentiaza pe un fundal de apa albastra sau daca exte inclus intr-un context familiar, cum ar fi un fundal cu raze de soare care strapung suprafata apei.

simeon stalpnicul png

Sursa: Dreamstime

5. Fotografiaza RAW

Pe cat posibil, incearca sa fotografiezi RAW, folosind setarile manuale. Desi multe dintre aparatele digitale au balans de alb specific, si chiar setare universala pentru fotografie, vei obtine rezultate incomparabil mai bune daca controlezi manual deschiderea diafragmei si timpul de expunere. Asta va impiedica aparatul sa iti aplice automat filtre sau setari caracteristice fotografiei pe uscat si iti va lasa loc pentru creativitate. Folosind o deschidere a diafragmei si un timp de expunere mai mari, impreuna cu un blit, iti va permite sa izolezi subiectele fotografiate de foarte aproape pe negru pur, chiar daca le fotografiezi pe fundaluri aglomerate sau in conditii de lumina minima. In acelasi mod insa, poti sa imortalizezi miscarea subiectelor din prim plan folosind blitul la timp de expunere mai mic si vei obtine fundal de mare vasta, deschisa in nunate placute de albastru. Nu in ultimul rand, daca fotografiezi RAW, ai mai multa libertate de miscare cu ajustarea balansului de alb si expunerea in post-procesare. Si asta este de mare ajutor in fotografia subacvatica.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net