5 ticuri nesănătoase întâlnite la copii

Ultima actualizare:

Stă cu degetul în gură chiar dacă a ajuns mare, la şcoală, e bâlbâit, îşi scrâşneşte dinţii sau merge pe vârfuri? Sunt ticuri care apar la copii pe fondul stresului, a atmosferei negative din familie. Specialiştii atrag atenţia că aceste probleme trebuie corectate cât mai repede pentru a nu deveni obişnuinţă şi a lăsa semne ireversibile.

1. Îşi suge degetul 

Este considerat un obicei normal, care conferă copilului o stare de linişte, atât timp cât nu se prelungeşte după vârsta de 3 ani. Imediat ce copilul a trecut de acest prag, obiceiul trebuie oprit, astfel încât să se prevină modificările asupra dinţilor şi oaselor. “Sunt numeroase metode de oprire a acestui obicei (lacuri speciale care se aplică pe unghii, mănuşi sau alte metode populare), dar şi metode medicale de tipul aparatelor ortodontice (de exemplu: scut lingual, activator)”, explică dr. Mădălina Trofin, medic ortodont. 

2. Scrâşneşte dinţii

Unul din patru români suferă de bruxism, un tic care constă în strângerea puternică a dinţilor sau scrâşnirea lor. Se manifestă în special în timpul nopţii, iar dimineaţa, cei în cauză se trezesc cu dureri de cap, mandibulare sau de urechi. Iar asta nu ar fi nimic. Cel mai mare risc este că, în timp, apare abraziunea suprafeţelor dentare, uzura prematură şi excesivă a dinţilor, fisurarea şi crăparea lor. Treptat, bruxismul poate duce la distrugerea ţesutului gingival şi osos. Acest obicei poate debuta în copilărie, de la întâmplări marcante, şi continua în viaţa adultă din cauza anxietăţii, a supărărilor de zi cu zi. Soluţia o reprezintă, în primă fază, reducerea stresului. Dacă acest lucru nu ajută, medicii stomatologi recomandă purtarea pe timpul nopţii a unor gutiere care protejează dinţii. 

3. E bâlbâit

Problema aceasta are o cauză psihoafectivă, o fobie, o traumă. Identifică-o, apoi mergi cu el la logoped. Cu cât se intervine mai repede, cu atât mai bine.

4. Respiră pe gură

Fie că se întâmplă doar noaptea, fie în mod permanent, respiratul pe gură nu trebuie să devină un obicei deoarece sensibilizează gâtul. Trebuie să vă prezentaţi la medicul ortodont care va stabili dacă obiceiul vicios se poate corecta doar cu ajutorul unui aparat dentar şi reeducarea respiraţiei, sau va fi nevoie de intervenţia unui medic ORL-ist, care să îndepărteze eventuale obstacole de la nivelul căilor aeriene, recomandă dr. Mădălina Trofin.

dr. Mădălina Trofin
dr. Mădălina Trofin

5. Merge pe vârfuri

Atât timp cât nu exersează pentru lecţiile de balet, mersul pe vârfuri e un tic periculos. Problema este frecvent întâlnită la copiii care încep să meargă şi de multe ori devine un obicei până la vârsta de 3-4 ani. „În cele mai frecvente cazuri, cauza nu este una patologică. Copiii învaţă să meargă mai întâi pe vârfuri ca în timp să capete curaj şi să pună toată talpa pe sol”, declară dr. Tarek Nazer, medic ortoped.

dr. Tarek Nazer
dr. Tarek Nazer

Momentul oportun în care se poate stopa un obicei vicios este în jurul vârstei de 7 ani, când e indicat să se efectueze un prim consult la medicii specialişti. Aceştia vor stabili dacă este bine să se înceapă un tratament corespunzător, cu aparate ortodontice şi ortope-dice, asociat cu un consult la medicul ORL-ist sau la un psiholog. Dr. Nazer recomandă un consult amănunţit în cazul în care copilul merge pe vârfuri, prezintă rigiditate musculară sau mişcări necoordonate.

Medicul decide dacă aceasta este o formă patologică sau anatomică. Se poate recomanda efectuarea testelor de diagnosticare a tulburărilor de dezvoltare sau electromiografia. “În cazurile în care mersul pe vârfuri este doar o obişnuinţă, copilul trebuie corectat pentru a preveni micile accidente. Tratamentul constă în kinetoterapie sau în cazurile avansate poate fi chirurgical”, explică ortopedul.  Copilul trebuie corectat cu blândeţe şi cu ajutorul jocurilor în care se foloseşte talpa piciorului.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net