Odată cu sosirea toamnei, locuinţa ta va trebui să facă „faţă” temperaturilor scăzute, vântului, ploilor şi umezelii, iar lunile septembrie şi octombrie sunt ideale pentru a face mici reparaţii şi cumpărături. Acum este momentul să cureţi şi să aeriseşti caloriferele, să cumperi un radiator sau o aerotermă şi să acoperi podelele cu covoare moi şi pufoase. Iată cum să-ţi pregăteşti casa pentru toamnă!


Curăţă şi aeriseşte caloriferele 

Dacă vrei să cureţi sau să aeriseşti caloriferele din locuinţa ta, acum este momentul ideal să te apuci de treabă. Această operaţiune poate fi efectuată numai când caloriferele sunt golite de apă. În momentul în care RADET va da drumul la agent termic, nu vei mai putea face nimic. Tot în această perioadă poţi înlocui caloriferele vechi cu unele noi. În magazine vei găsi modele atât pentru bucătărie şi baie, cât şi pentru living şi dormitoare. Foarte important este să ţii cont nu atât de design, cât de numărul de elemenţi. Cu cât caloriferul este mai mare, cu atât va degaja mai multă căldură. 

Pune termopane sau dublează geamurile 

În cazul în care ai nişte bani puşi deoparte, poate ar trebui să montezi termopane la geamuri, dacă nu ai. Acestea sunt scumpe, este adevărat, dar nu vei mai avea pierderi de căldură la iarnă. Dacă nu dispui de un astfel de buget, poţi opta pentru dublarea geamurilor. Nu-ţi trebuie decât cornier, chit şi geamuri de mărimi potrivite.  

Alege un radiator sau o aerotermă 

Până ce RADET va furniza căldură în calorifere, va trebui să te descurci cum poţi. Astfel, un radiator, o aerotermă sau un calorifer electric vor fi mai mult decât binevenite. Recomandat este să mergi de pe acum în magazine şi să alegi produsul care ţi se potriveşte. Asta pentru că preţurile sunt mai mici în această perioadă. Însă, odată cu venirea frigului, vor creşte. 

Acoperă podelele cu covoare groase 

A trecut vremea când mergeam în picioarele goale pe gresie. Acum, va trebui să acoperim podelele. Pentru baie poţi alege un covoraş din material textil antiderapant pe care să încerci să nu-l uzi atunci când faci baie sau duş. Pentru bucătărie şi holuri poţi alege traverse de diferite mărimi şi culori, iar pentru dormitoare şi living va trebui să alegi covoare mai groase. 

Pregăteşte pilota sau plapuma 

Deşi nu este încă momentul să ne învelim noaptea cu plapuma, aceasta ar trebui de pe acum pregătită. Mare lucru nu ai ce face, aşa că nu te speria! Nu trebuie decât să o aeriseşti foarte bine. Scoate plapuma sau pilota în balcon şi las-o la aer pentru câteva zile. Atenţie! Evită zilele umede sau ploioase.

Verifică centrala termică 

Nu intra în toamnă fără să faci o ultimă verificare a centralei termice. Chiar dacă a funcţionat şi pe timpul verii – pentru a încălzi apa rece – tot e necesară o revizie. De asemenea, este obligatoriu să cumperi un termostat care să poată fi montat la centrala termică şi care să menţină o temperatură constantă în locuinţa ta. Dacă nu cumva ai deja unul. Termostatul va porni şi va opri centrala termică pe parcursul întregii zile în funcţie de temperatura pe care o setezi. În acest fel, centrala termică nu va funcţiona non-stop, iar factura la gaze sau energie electrică va fi mult mai mică. 

Cumpără rulouri sau jaluzele

Pentru a împiedica aerul rece să se strecoare în casă pe la geamuri, montează jaluzele verticale sau rulouri. Nu uita să cumperi suluri textile pe care să le aşezi pe pervaz când este frig afară. Căldura se poate menţine în locuinţă dacă acoperi ferestrele cu o draperie groasă sau montezi în spatele caloriferelor folie de aluminiu. În acest fel, căldura degajată va fi redirecţionată în camera respectivă. 

 
 
Loading...