9 strategii pentru “circul” de la masă făcut de copii

Ultima actualizare:

Urmează ora mesei. Ai pregătit cele mai bune mâncăruri și aștepți cu nerăbdare să vă așezați cu toții și să savurați preparatele. Apoi pronunți cuvintele magice: ”Haideți la masă!”. Numai că în acel moment se dezlănțuie un uragan de refuzuri din partea copiilor care au mai tot timpul altceva de făcut. Sau dacă ajung la masă, într-un final, totul se transformă într-o junglă. Specialiștii spun că putem să evităm ”circul” dacă ținem cont de câteva strategii incredibil de simple.

Probabil că ai multe zile în care, după ce ai trudit ore întregi în bucătărie și ai gătit mai multe feluri de mâncare și desert, te aștepți ca membrii familiei să aprecieze efortul depus. Poate că  și vizualizezi imaginea idilică a familiei care se strânge în jurul meisei și discută relaxat despre orice, în timp ce savurează tot ce ai pregătit, apoi fiecare își duce farfuria în chiuvetă, iar copiii chiar te ajută să speli vasele.

În realitate totul este diferit. Atunci când copiii sunt angrenați în diverse activități (de obicei sunt) iar tu îi strigi la masă, chiar dacă le este foame, este ca și cum li s-ar fi anulat Crăciunul. Începe un uragan de refuzuri, cu urlete și tăvălit pe jos. Spun că nu le este foame, nu vor să se spele pe mâini, iar când într-un final ajung la masă spun că urăsc mâncarea chiar dacă este ceva ce le place foarte mult.  

1. Stați la masă lângă copil. Încercați, pe cât se poate, să mâncați la masă cu el sau să luați măcar o gustare ori beți o limonadă împreună.

2. Asigurați-vă că cel mic stă confortabil la o înălțime potrivită la masă. Dacă este încă bebeluș, este indicat să îl țineți în scaun special pentru vârsta lui.

3. Avertizați-i pe copii că se apropie ora mesei pentru a avea timp să încheie ceea ce fac sau antrenați-i în pregătirea mesei. Puteți să le spuneți cu 10 minute înainte, apoi cu 5 minute înainte că uremază să vină la masă. Puteți să-i rugați, de exemplu, să aranjeze farfuriile pa masă sau să vă ajute la gătit.

4. Dacă se poartă frumos, lăudați-i. Ați puta chiar să folosit un panou cu recompense în care să adăugați un abțibild pentru fiecare coportament frumos: au stat cuminți la masă, au folosit tacâmurile, au fost politicoși, etc. O răsplată pe măsură ar fi o masă la restaurant.

5. Creați o atmosferă plăcută la masă și respectați bunele maniere chiar dacă sunteți acasă. Copiii au tendința de a copia comportamentele părinților. Dacă copilul face o criză de furie, nu trebuie să o luați în seamă. Vorbiți despre altceva cu persoanele din jur, iar dacă devine prea serioasă, trimiteți copilul în altă cameră până se liniștește.

6. Nu porniți televizorul în timp ce copilul mănâncă. Și nici telefonul. Nu îl folosiți nici în interes personal. Orice convorbire mai poate aștepta câteva minute.  Chiar dacă pare un mijloc de a-i ține cuminți pe cei mici pe timpul mesei, ei vor deveni mai agitați sau vor mânca compulsiv.

7.  Nu țineți prin preajmă jocuri sau jucării ce le-ar putea distrage atenția de la masă. Bebelușii au nevoie de ceva care să-i înveselească pe timpul mesei, însă cei mari, nu. Dacă acest lucru nu funcționează, jucăriile preferate vor sta în altă parte a încăperii unde vor lua și ele masa în timp ce copilul mănâncă.

8. Nu dați importanță proastelor maniere ci acționați doar când situația scapă de sub control. Dacă sunt mai mulți copii, acum puteți face cunoștință cu întrecerile de râgîit, picioare pe masă sau bătaia cu mâncare. Copiii trebuie încurajați să stea normal la masă. Astfel că încercați să ignorați obrăzniciile și lăudați orice fel de comportament pozitiv.

9. Nu cicăliți copilul dacă nu a mâncat tot, nu s-a atins de anumite legume sau din orice alt motiv. Mai bine purtați o discuție relaxantă despre cum vă veți petrece timpul în parc sau despre un nou film care urmează să ruleze la cinema.

Și pentru a avea succes, trebuie să știți că vor exista momente în care pare că nu funționează nimic. Dar pentru a trece peste ”circul” de la masă trebuie să țineți cont că voi sunteți un exemplu pentru copii și vă vor copia comportamentele, în special cele negative. Astfel, dacă veți avea o disuție aprinsă cu partenerul este posibil ca și copiii să se certe în timpul mesei. Nu obligați copilul să mănânce și nu-l etichetați. Considerați masa un motiv de a petrece timpul împreună și încercați ca acesta să fie de calitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net