Veşti bune pentru părinţi! Senatorii au adoptat un proiect de lege care le-ar putea aduce câţiva bănuţi în buzunare. Este vorba despre scoaterea de la întreţinere a copiilor mai mici de 3 ani. Practic, dacă legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, părinţii nu vor mai plăti pentru cei mici cheltuielile comune: gazele naturale, energia electrică şi gunoiul. Rămân însă la plată apa şi căldura, dacă locuinţa este dotată cu apometre şi repartitoare. Iată noutăţile!


Dacă ai un copil cu vârsta de până în 3 ani, ai putea face, lunar, o mică economie la bani. Pentru copilul tău nu vei mai fi nevoit să plăteşti cheltuielile la întreţinere, cele care se achită în funcţie de numărul de persoane dintr-o locuinţă. Este vorba despre cheltuielile comune, precum gazele naturale (dacă nu ai contor separat), lumina pe scara blocului şi cea de la subsol, liftul şi serviciile de colectare a deşeurilor, adică gunoiul. În cazul în care imobilul respectiv nu este contorizat şi nu are instalate apometre pentru consumul de apă caldă şi apă rece şi nici repartitoare pentru consumul de căldură, atunci şi aceste servicii vor fi gratuite pentru copii. 

Am putea economisi în jur de 16 lei 

Dan Rujan, coordonator pe sectorul 3 al Ligii Habitat, a declarat pentru Click! că această iniţiativă e una populistă şi electorală, însă e totuşi binevenită, mai ales pentru familiile cu un venit mic.

„Vorbim despre o economie de aproximativ 15 lei, dacă ne referim la o familie care are un singur copil mic. De exemplu, pentru gazele naturale se plătesc, în funcţie de sector sau oraş, între 5 şi 9 lei pe lună. Pentru energia electrică – lumina de pe scara blocului, de la subsol, curentul necesar pentru funcţionarea liftului – se plătesc până în 2 lei. Gunoiul costă cel mai scump, între 8-9 lei de persoană pe lună. După cum vedeţi, nu se ajunge la o sumă foarte mare, dar pentru unele familii nevoiaşe fiecare leu contează”.

Luând ca reper aceste cheltuieli am făcut un calcul simplu: o familie cu un copil economiseşte în jur de 7 lei pe lună la gaze, 1 leu la energia electrică şi 8 lei pentru ridicarea produselor menajere. În total: 16 lei. Dacă ai doi copii, atunci economia va fi de 32 de lei. 

Întreţinerea, plătită în 30 de zile de la afişare 

O altă propunere venită din partea senatorilor se referă la extinderea termenului de plată a cotelor la întreţinere de la 20 de zile calendaristice de la afişare la 30 de zile. Dan Rujan a explicat unde ar fi avantajul. 

10-dan-rujan.jpg

Dan Rujan este coordonator pe sectorul 3 al Ligii Habitat

„Legea spune că întreţinerea trebuie achitată în 20 de zile calendaristice de la data afişării listelor la avizier. Dacă nu plăteşti în acest termen, devii restanţier. Dacă mai trec încă 30 de zile şi încă nu ţi-ai achitat factura, vei fi penalizat cu maximum 0,02% pe zi din suma restantă. Dacă această lege va trece, penalizările vor curge nu după 50 de zile, ci după 60 de zile. Poate pe unii îi va ajuta această modificare”, a mai declarat specialistul. 

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, ele trebuie aprobate şi de Camera Deputaţilor. 

 
 
Loading...