Decembrie este luna preferată a comercianţilor. Se cumpără mult, în viteză, astfel că unii pot profita pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea lor. ANPC recomandă să verificaţi puţin calitatea produselor, înainte de a le pune în coş.


Citiţi eticheta, verificaţi termenul de valabilitate, fiţi atenţi la culoare, aspect, miros, inclusiv la ambalaj. Dacă sunt deteriorate, există suspiciunea unei proaste manevrări şi a deteriorării conţinutului. Dar să le luăm pe rând! 

Carnea de porc 

 • Se cumpără numai din locuri special amenajate şi autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate din pieţe). Evitaţi cumpărarea din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul e mai mic.  
 • Trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. 
 • Nu luaţi carne cu aspect mâzguit, culoare şi consistenţă modificate. Carnea bună trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă, elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune, iar mirosul să fie proaspăt. 
 • Produsele preambalate, care prezintă ambalaje deteriorate, trebuie evitate, fiind semn că şi conţinutul a fost afectat. 

Produsele congelate 

 • Verificaţi termenul de valabilitate şi evitaţi-le pe cele aproape să expire, mai ales dacă vreţi să le mai depozitaţi o vreme în propriul congelator. 
 • Din nou, atenţie la ambalaj! Dacă cel din plastic e rupt, iar cel din carton e umed, asta indică o posibilă problemă de păstrare/depozitare în magazin. 
 • Fuguţa cu ele acasă şi băgaţi-le la congelator până în momentul pregătirii, astfel încât să-şi păstreze nutrienţii, gustul şi textura. 

carrefour-3-895626161615_1.jpg

Magazinele fac reduceri zilele acestea

Produsele lactate 

 • În cazul în care magazinul nu este cu autoservire, solicitaţi vânzătorului să vă spună ce termen de valabilitate are produsul sau ce scrie pe etichetă. 
 • De asemenea, cereţi mai multe informaţii dacă vă interesează un produs nou. „Există cazuri în care comerciaţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu, înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate, iar diferenţierea e îngreunată”, atrage atenţia ANPC. 
 • Nu cumpăraţi din locuri neautorizate, improvizate. 
 • Ambalajul bombat e un semn că produsul a început să fermenteze. 

Produsele de patiserie 

 • Se cumpără numai din spaţii autorizate, curate, bine întreţinute. 
 • Personalul trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară (halat şi bonetă), să aibă mănuşi curate sau de unică folosinţă. 
 • Produsele neambalate trebuie oferite în recipiente curate, cu ustensile speciale. E interzis a se permite consumatorilor să le aleagă cu mâna. Cele ambalate trebuie să aibă inscripţionat termenul de valabilitate.

Alegeți cu grijă desertul și băuturile!

Ciocolata 

Trebuie să ştiţi că ciocolata proaspătă are o suprafaţă lucioasă, nestratificată, fără pete; este onctuoasă, casantă la rupere, fără senzaţie de rugozitate la masticare. Drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată, nelipicioasă. 
Verificaţi integritatea ambalajelor, termenul de valabilitate al produselor şi ingredientele folosite.  

Vinul şi băuturile alcoolice 

Conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea şi adresa producătorului / importatorului / îmbuteliatorului, volumul, concentraţia alcoolică, lotul şi termenul de valabilitate, pentru băuturile cu o concentraţie de alcool mai mică de 10%. Pe sticlele de vin se mai trece: categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată, tipul vinului, în funcţie de conţinutul de zaharuri. 
La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure, să prezinte impurităţi sau scurgeri. 

 
 
Loading...