Atenţie la siguranţa copiilor în maşină!

Ultima actualizare:

De câte ori nu am văzut, în trafic, maşini cu următoarea formulă de pasageri: el şi ea pe scaunele din faţă, conştiincioşi, cu centura pusă, şi copilul zburdând liber pe bancheta din spate, agăţat de scaunele părinţilor săi. Sau alături de unul dintre părinţi, pe scaunul din faţă, fără centură. Este curată inconştienţă, atrage atenţia pilotul Titi Aur, care vine cu sfaturi preţioase ce ţin de siguranţa celor mici.

“Sunt convins că nici un părinte nu îi doreşte răul copilului său. Problema e că nu conştientizează riscul la care îl expune atunci când circulă cu maşina fără să-i pună centura, fără să-l aşeze pe scaun special. Trebuie să înţelegem că maşina este o armă pe care trebuie să ştim s-o controlăm pentru a evita să ajungem în situaţii limită”, spune pilotul care a obţinut opt titluri de campion al României, iar recent a conceput un curs dedicat şoferilor care sunt părinţi. 

Primul lucru pe care trebuie să-l respecte este să aleagă scaunul de maşină potrivit, în funcţie de vârsta, înălţimea, greutatea copilului, dar şi de tipul maşinii. “Copiii care nu călătoresc în dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expuşi riscului de a fi vătămaţi în accidente rutiere. Trebuie să ştiţi că, în caz de accident, impactul unui copil cu parbrizul este echivalent cu căderea de la etajul 3. La o viteză de 60 km pe oră, de pildă, corpul unui pasager din maşină cântăreşte, la impact, de 9 ori propria greutate”, spun specialiştii. 

Bebeluşii. Copiii de până la un an trebuie să stea în scaun tip scoică, cu spatele la direcţia de mers. Este de preferat să fie puşi în spate, pe latura stângă sau pe cea dreaptă a banchetei, dar dacă nu este posibil, în faţă, la dreapta şoferului, cu airbagurile dezactivate. În cazul unui impact, bebeluşul este mai bine protejat dacă stă cu spatele spre direcţia de mers, deoarece scaunul special conceput preia o bună parte din şoc.

Între 1 şi 4 ani. După vârsta de un an sau după ce copilul poate sta în şezut, se renunţă la scoică şi se trece la scaun special, însă în continuare e recomandat să fie orientat cu spatele la direcţia de mers. Copiii foarte mici nu au încă dezvoltate în totalitate sistemul osos, cartilaje, masa musculară şi pot suferi traume foarte mari la un impact mic. La un astfel de scaun, forţele sunt distribuite în mod egal pe tot spatele şi nu doar pe gât şi coloană ca în cazul scaunelor orientate cu faţa la direcţia de mers. Pentru a-i putea supraveghea, specialiştii recomandă montarea de oglinzi.

De la 4 la 12 ani. După 4 ani, când corpul este mai bine dezvoltat, se poate face trecerea la scaunele normale cu spătar pentru a proteja bazinul, coloana şi capul. Acestea sunt doar cu faţa la direcţia de mers şi se folosesc până în jurul vârstei de 12 ani sau până când copilul ajunge la 135 cm, astfel încât să poată utiliza în mod corect centura de siguranţă a maşinii. 

După 12 ani sau 135 cm. Se poate utiliza centura maşinii, dar cu condiţia ca aceasta să fie fixată corect şi să nu vină peste gâtul copilului. Picioarele trebuie să-i ajungă în podeaua maşinii, flexate uşor. În cazul în care aceste condiţii nu pot fi îndeplinite, se utilizează un înălţător special conceput. 

Alte sfaturi pentru siguranţa în trafic:

Părinţii trebuie să fie un exemplu şi să poarte mereu centura de siguranţă.

Blocaţi uşile şi geamurile astfel încât să nu poată fi deschise în timpul mersului.

Nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi obosiţi, nu vorbiţi la telefon, conduceţi defensiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net