Rareori bărbaţii români refuză o bere. Deseori însă, nu ştiu să o bea. Unii o răcesc rapid în congelator, alţii o combină cu alte băuturi. Unii beau zece într-o oră, alţii trag de-o halbă până se încălzeşte de tot. Click! îţi spune cum să bei corect berea.


Cum răceşti berea?

În general, berile de tip Lager se beau când ajung la o temperatură de 5-6 grade Celsius. Cu cât berea este mai aromată, cu atât e mai păcat să o răcim sub zero grade. Berea este un produs sensibil la variaţiile de temperatură. 

„Modul corect de răcire a berii este să congelezi paharul, iar apoi să torni berea în el, nu să răceşti berea rapid”, ne lămureşte Paul Markovits, vicepreşedinte de marketing în cadrul Tuborg România.

Cum scapi de spumă?

Ca să eviţi spuma excesivă când torni berea în pahar ai mai multe trucuri. Cu cât berea este mai rece, ea va face mai puţină spumă. Însă, răcind berea prea tare, te vei lovi de problemele enunţate mai sus. 

Atunci, soluţia este să înclini paharul la 45 de grade, apoi lipeşti gura sticlei/dozei de pahar şi torni încet.  „Un alt truc care te ajută să scapi de spuma în exces e să clăteşti paharul/halba înainte de a turna berea. Pelicula de apă ce se păstrează imediat după clătire va împiedica formarea spumei excesive”. 

Totuşi, spuma e bună

Berari din toată România s-au pus de acord că spuma lată de două degete este cea mai potrivită. 

„Deşi toată lumea se fereşte de ea, spuma de bere e bună şi are un rol important: acela de a ţine dioxidul de carbon cât mai mult timp în bere”, spune specialistul.

Cât de repede o bem?

„Nu beţi dintr-o bere pe care aţi început-o cu o zi în urmă, iar răspunsul cel mai corect este sub formă de întrebare: Ce vreţi de la berea asta? Berea are o carbonatare, vine cu un conţinut de CO2 natural. O parte din senzaţia de răcorire e dată de acest CO2. Dacă ţineţi o bere desfăcută mai mult de o jumătate de oră, se duce carbonatarea”, spune
Markovits.

Când bem bere? 

„Când ne e sete. Există un obicei să bei o bere când ajungi la terasă, pentru că vrei să te răcoreşti. Dar berea merge bine şi alături de mâncare. Berea Lager şi cea aromată merg bine cu peşte. Berea neagră şi cea puţin mai alcoolizată merg bine la carnea roşie. Însă combinaţiile dintre bere şi mâncare sunt mult mai sofisticate decât ştie lumea”, a conchis specialistul.

 
 
Loading...