Câteva opțiuni pentru rezervele de iarnă și ce să ai în vedere

Ultima actualizare:

    Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Pregătirile pentru iarnă se fac aproape ritualic în fiecare an odată cu începutul toamnei. Roadele recoltelor îngrijite atent pe tot parcursul anului sunt pregătite pentru conservare, gătire sau păstrare pentru întreaga perioadă a iernii. Organismul are nevoie în sezonul rece de și mai multe vitamine, nutrienți și produse naturale, așa că păstrarea pe termen lung în condiții cât mai bune a legumelor trebuie să fie preocuparea principală a oricărei familii. Iată câteva aspecte importante:

Păstrarea legumelor și fructelor prin congelare și conservare

Deși legumele și fructele se găsesc în toate supermarketurile pe tot parcursul anului, acestea se importa de la producători care folosesc diferite substanțe chimice sau procese de modificare genetică. Conservarea alimentelor provenite de la fermierii locali este cea mai cunoscută și folosită metodă. Această metodă este benefică și pentru organism pe timp de iarnă pentru că legumele murate dezvoltă probiotice, care contribuie la întărirea imunității. O altă metodă care te ajută să păstrezi zarzavaturile și fructele de sezon este congelarea. Dacă stai la casă și ai o familie mare, poți face provizii însemnate cu ajutorul unei lazi frigorifice pe care o poți depozita în beci sau într-o încăpere folosită special cu acest scop. Nutrienții din legume și fructe se păstrează în proporție de 80% la congelare. Legumele precum roșiile pot fi congelate sub formă de sos, iar verdețurile precum pătrunjelul, menta sau busuiocul se taie și una dintre opțiuni este congelarea în tăvițe pentru cuburi de gheață.

Legumele de sezon stocate în beciuri

Există o diferență între camerele reci din beci și pivnițele clasice asemănătoare cu cele de pe vremurile bunicilor. Pivnițele sunt încăperi nefinisate, iar pereții și podeaua de ciment le fac perfecte pentru depozitarea legumelor și fructelor. Camerele reci amenajate în beciuri sunt finisate și izolate. Pentru a putea folosi o astfel de cameră, doar tavanul și pereții din interior trebuie izolați, lăsând exteriorul în forma inițială. Ușa care dă spre exterior trebuie să fie izolată, iar în părțile calde ale casei trebuie să fie instalate bariere de vapori sub formă de folie. Mai este nevoie și de ventilatoare care ajută la o ieșire puternică a aerului cald și o intrare ușoară a aerului rece. În toate camerele de tip beci sau pivnițe este necesară o temperatură între 0-15 grade Celsius și o umiditate de 60-90%. Printre legumele perfecte pentru depozitarea în pivnițe se numără varza, ceapa, usturoiul, cartofii, dovlecii, rădăcinoasele, citricele, merele și perele. 


    Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Legume uscate la borcan

Roșiile și verdețurile precum busuiocul pot fi uscate la soare și apoi păstrate la borcan. Alege roșii mici cherry de la piață și fă o mică incizie prin care să scoți pulpa și zeama. Acestea se lasă la uscat pe o suprafață încălzită, la soare, până se observă o ușoară stafidire a texturii. Frunzele de busuioc se culeg de pe plantă și se lasă și ele la uscat la soare. Roșiile și busuiocul se pun în ulei de măsline sau de semințe de struguri în borcane sterilizate și după ce legumele uscate au fost ținute 20 de minute la foc mic. În acest fel se creează un condiment perfect pentru paste sau pizza.

Metodele pe care le ai la îndemână pentru depozitarea legumelor și fructelor îți asigură o alimentație sănătoasă pe timp de iarnă. Urmărește să depinzi cât mai puțin de alimentele din supermarket și profită de bunătățile care se găsesc vara și toamna la standurile din piață sau la producătorii locali.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net