Sezonul ploios bate la ușă, așa că este timpul să te gândești la ce activități poți face cu copilul în zilele mohorâte, astfel încât acesta să se simtă fericit și să creați o legătură puternică între voi. Petrecerea unui timp de calitate alături de micuțul tău contribuie la dezvoltarea armonioasă a acestuia, îl face să se simtă important și îi crește stima de sine. Nu e totul să stai zi de zi alături de el, dacă nu îi oferi atenție și faci alte treburi. Profită de timpul liber pe care îl ai la dispoziție alături de copilul tău și încercați să faceți împreună activități care vă conectează. Iată câteva dintre ele:


Mergeți în pădure în haine impermeabile și lasă-l să țopăie în bălți


Este bucuria oricărui copil să țopăie nestingherit prin bălți atunci cînd plouă. Lasă-l să se bucure în voie, fără să îl stresezi că se murdărește, dă-i cizmele de ploaie, hainele impermeabile potrivite, ia-ți și tu unele asemenea și faceți împreună o plimbare în natură. Inspirați aerul proaspăt de după ploaie, căutați melci, râme, observați natura sau pur și simplu stați în ploaie, atunci când este posibil. Picurii de ploaie, asemenea fulgilor de nea, aduc fericire pe chipul copiilor.

Preparați și decorați brioșe împreună

Nu ai chef să ieși din casă și nu știi ce să faci pentru a evita televizorul, tabletele, computerul? O zi ploioasă este tocmai bună pentru gătit alături de prichindelul tău. Cu siguranță va fi încântat să observe reacțiile chimice care se produc prin amestecarea ingredientelor și să prepare chiar el ceva interesant. Caută o rețetă simplă de brioșe și implică-l pe cel mic să amestece toate ingredientele, să pună compoziția în forme și apoi să le decoreze cu bombonele colorate, floricele de marțipan sau fructe. Gama de cuptoare electrice beko are funcții speciale pentru prăjituri, pizza sau rotiserie, astfel că nu mai trebuie să stai cu teama că arzi preparatele sau că nu sunt bine făcute. Experiența copilului în bucătărie va fi una de neuitat și bucuria de a mânca o brioșă făcută chiar de el va fi neprețuită.

Pictați pietre sau scoici cu acrilice

O altă activitate interesantă pe care o poți face în zilele mohorâte este pictarea scoicilor sau a pietrelor adunate în vacanța de vară. Dacă nu ai acuarele acrilice, poți încerca să folosești tempera. Lasă imaginația copilului să zboare și mergi pe calea indicată de el. Alături de pietre și scoici, puteți folosi și diverse semințe pentru a crea ornamente, pe care apoi le puteți colora cum doriți. Păstrează creațiile copilului tău în semn de apreciere pentru munca și creativitatea lui.

Mergeți într-o ludotecă

Dacă îți dorești să ieși din casă și nu ești tocmai pregătită pentru o plimbare în natură, o ludotecă poate fi locul potrivit pentru a interacționa cu copilul tău, pentru a petrece un timp plăcut împreună, aplicând învățarea prin joc. Ludoteca este foarte populară în țările dezvoltate, iar de ceva vreme s-a dezvoltat și la noi acest concept. Câteva ore petrecute într-un astfel de spațiu vă pot oferi o stare de bine și îl pot apropia pe cel mic de universul cunoașterii prin joacă. Ludoteca este o bibliotecă de jocuri, un centru recreativ, educativ și socio-cultural, unde copilul poate alege materialele pentru construirea de jucării, este un loc unde părinţii se pot juca cu copiii lor și în care se promovează libertatea de exprimare creativă, jocul liber.

Ludoteca poate fi organizată în cadrul unei biblioteci clasice, cu un spațiu dedicat pentru joc, unul dedicat activităților de laborator, atelierelor de creație, de lectură, de relaxare, de artă teatrală și un alt spațiu dedicat activităților de ludoterapie, destinate recuperării dificultăților emoționale ale copiilor.

Oricare ar fi alegerea ta pentru o zi ploioasă de toamnă, asigură-te că interacționezi cu copilul tău, că îi răspunzi curiozităților și că îi lași imaginația liberă. Copiii care trăiesc la oraș nu au aceeași interacțiune cu natura precum cei care trăiesc la țară, fiecare mediu are avantajele și dezavantajele lui, de aceea păstrarea unui echilibru este important în dezvoltarea acestora. Bucură-te de timpul cu copilul tău, indiferent de vreme, făcând activitățile potrivite!

 
 
Loading...