A început postul Crăciunului şi v-aţi hotărât să evitaţi carnea şi produsele de origine animală? Ţineţi cont că această schimbare poate afecta organismul. Specialiştii în nutriţie vă oferă câteva sfaturi despre cum să ţineţi un post sănătos.


În timpul postului nu e important doar să vă hrăniţi pentru a vă potoli foamea, ci trebuie să aveţi grijă ca alimentaţia să fie echilibrată şi completă nutriţional. La începutul postului, stabiliţi un program de masă, care să includă 3 mese principale şi 2 gustări.

Alegeţi produse din soia

Pentru cei care tolerează soia şi derivatele ei, aveţi câteva opţiuni sănătoase, care înlocuiesc cu succes produsele de origine animală. Alegeţi tofu, lapte şi iaurt din soia, granulele din soia (neprăjite, ci fierte), folosite în  salate sau chiar gătite. Soia conţine fier, vitamina B, fibre, acid omega 3 şi scade colesterolul rău (LDL), este anticancerigenă, scade tensiunea arterială, reglează nivelul glicemiei (mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat),  întăreşte sistemul imunitar. Se recomandă consumul de soia şi derivate de maximum 3-4 ori pe săptămână, însă evitaţi şniţelele, chiftelele sau parizerul. Există şi contraindicaţii când vine vorba de soia: alergii alimentare, perioada de sarcină, hipotiroidia şi copiii sub trei ani.

Reguli importante

  • Atenţie la combinaţiile alimentare! Evitaţi să consumaţi „pâine cu pâine”, adică pâine cu orez, pâine cu cartofi, pâine cu paste, pâine cu fasole uscate, pâine cu carne etc.;
  • Legumele se pot asocia atât cu carbohidraţi, cât şi cu  proteine ;
  • Fructele trebuie consumate singure, neamestecate cu nimic altceva şi în niciun caz pe post de desert! Cele mai indicate fructe sunt cele de sezon;
  • Pentru a nu simţi nevoia de carne, consumaţi proteine din: quinoa, linte, năut, ciuperci etc.;
  • Dejunul să fie masa principală, iar cina cât mai uşoară şi servită cu minimum 4 ore înainte de culcare;
  • Gustările dintre mese nu trebuie să vă lipsească. Ele ar trebui să fie reprezentate în primul rând de fructe, dar şi seminte şi fructe oleaginoase precum migdale, fistic, alune de pădure, miez de nucă, nuci macadamia (toate NEPRĂJITE). Atenţie însă la cantităţi! Toate oleaginoasele sunt “bombe” calorice!;
  • Consumaţi minimum 2 litri de apă pe zi. Nu se iau în considerare cafeaua, ceaiurile sau alte sucuri!;
  • Atenţie la dulciuri! Chiar dacă sunt gustoase, halvaua, pufuleţii, gogoşile sau covrigii îngraşă. Optaţi pentru 2-3 pătrăţele de ciocolată amăruie, un piure sau o salată de fructe, o lingură de miere sau gem, mere coapte cu scorţişoară;
  • Folosiţi la salate ulei de bună calitate aşa cum este uleiul de sâmburi de struguri, uleiul de nuci, uleiul de susan, uleiul de măsline extra-virgin.

Supă de linte roşie cu ciuperci

Ingrediente: 250 g linte roşie, 1 ceapă, 1 morcov, 200 g ciuperci , 3-4 căţei de usturoi, 3-4 roşii , 250 ml suc de roşii, ulei , pătrunjel verde, coriandru, chimen, piper, boia , sare.


Preparare: Cureţi şi tai mărunt ceapa şi o căleşti în puţin ulei, la foc mediu. Dai prin răzătoare morcovul, zdrobeşti usturoiul şi le adaugi peste ceapă. Tot acum pui şi ciupercile tăiate. Opăreşti roşiile, le îndepărtezi pieliţa şi le tai cubuleţe. Le adaugi peste legumele călite împreună cu două linguri de boia dulce sau paprika, chimen şi o linguriţă de coriandru măcinat. Stingi cu 4 căni de apă fierbinte. Speli în mai multe ape lintea, apoi o pui şi pe ea în oală. Adaugi şi sucul de roşii şi o laşi să fiarbă 20 de minute, la foc mic, până când supa se îngroaşă puţin. Dacă e nevoie, mai adaugi puţină apă. Potriveşti de sare şi piper, mai laşi să dea câteva clocote şi opreşti focul. Serveşti cu pătrunjel.

Şniţele de soia   

Ingrediente: 1 pungă şniţele de soia , 5 linguri pesmet, 4 căţei usturoi, ulei pentru prăjit, sare , piper.


Preparare: Fierbi feliile de soia cu sarea, piperul şi usturoiul pisat. Le lași la scurs peste noapte. A doua zi, le dai prin pesmet și le prăjești într-o tigaie încinsă cu ulei pe ambele părţi. Le serveşti cu ce garnitură doreşti.
Loading...