Cum alegi bradul de Crăciun ca să reziste cât mai mult

Ultima actualizare:

Crăciunul se apropie cu paşi repezi, iar tu ar trebui să cumperi bradul pe care îl vei împodobi în Ajun. Însă, dacă nu ştii cum să-l alegi corect, este foarte posbil ca pomul să se usuce înainte de vreme, după doar câteva zile. Iată mai jos câteva sfaturi utile despre cum să cumperi cel mai proaspăt brad, dar şi cum să-l îngrijeşti cât stă în casă la tine!

1. Acele nu trebuie să cadă - Bradul trebuie să aibă crengile ridicate, iar acele trebuie să aibă o culoare verde închis. Pentru a vedea dacă e proaspăt tăiat, strânge uşor cu mâna o crenguţă. Acele nu trebuie să-ţi rămână în palmă. De asemenea, prinde bradul de tulpină şi scutură-l viguros. Vei vedea dacă acele cad. În acest caz, recomandat este să nu cumperi. 

2. Tulpina, uşor lipicioasă - Atinge cu palma tulpina şi crengile. Ele trebuie să fie lipicioase, iar pe mână ar trebui să-ţi rămână urme de sevă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că bradul a fost tăiat cu ceva timp în urmă. 

3. Crengile trebuie să fie flexibile – Îndoaie uşor o creangă şi vezi dacă, odată ce i-ai dat drumul, revine rapid la forma iniţială. Crengile trebuie să fie elastice. 

4. Observă ghiveciul - Dacă alegi un brad plantat în pământ, ar trebui să ridici ghiveciul şi să observi dacă recipientul prezintă găuri pentru scurgerea apei. De asemenea, prin acele găurele se poate observa rădăcina pomului – un lucru care îţi spune că bradul nu este tăiat şi înfipt doar în pământ. 

5. Ambalează bradul în plasă specială - Astfel, crengile nu se vor lăsa, iar bradul va fi protejat cât timp stă depozitat. Unii comercianţi îţi ambalează pomul gratuit, la alţii te costă 5 lei. Când ajungi cu bradul acasă, recomandat este să îl ţii în plasa în care a fost ambalat, pentru a-i păstra forma.

6. Roagă vânzătorul să-ţi ofere un brad din ultimul lot adus - În piaţă, vei găsi multe oferte şi mulţi comercianţi dornici să facă vânzare. Întreabă-i care sunt brazii din ultimul lot adus şi alege-ţi pomul dintre aceştia. În acest fel, nu vei cumpăra un brad care stă în piaţă deja de o săptămână. 

7. Unde depozitezi bradul - Se depozitează în locuri cu temperaturi scăzute precum balcon, garaj, magazie sau, dacă locuieşti la curte, îl poţi ţine în aer liber. 

8. Pune pomul în apă - Pentru a-l păstra cât mai mult proaspăt până îl decorezi, ţine bradul într-o căldare cu apă în care ai turnat o cană de zahăr. Completează lichidul ori de câte ori este nevoie. 

9. Înfige la baza tulpinii un cartof - Un alt truc la care să apelezi pentru a-i menţine prospeţimea: ciopleşte tulpina la bază şi ascute-o până când ajunge să arate ca un ţăruş. Apoi, înfige un cartof mare, proaspăt. Bradul îşi va trage nutrienţii din cartof şi nu se va usca foarte repede. 

10. Ţine bradul departe de căldură - Înainte de a-l aduce în casă pentru a-l împodobi, stabileşte locul în care îl vei ţine. Acest spaţiu trebuie să fie departe de orice sursă de căldură precum calorifere, radiatoare etc. De asemenea, locul trebuie să fie într-un colţ umbrit al camerei. 

11. Nu încărca pomul prea mult – Greutatea prea mare a globurilor, a decoraţiunilor şi a instalaţiilor de beculeţe afectează crengile pomului care, în câteva zile, se vor lăsa. Încearcă să nu exagerezi cu ornamentele. 

12. Instalaţiile de beculeţe afecteză bradul de Crăciun – Asta, din cauza temperaturii pe care o degajă beculeţele, atunci când sunt aprinse. E bine să aprinzi instalaţia mai rar şi pentru scurt timp. 

Cât costă brazii în pieţe şi în magazine

Piaţa Obor - Pomii de Crăciun sunt pentru toate buzunarele. Comercianţii au şi o ofertă pentru clienţi: între 5 şi 14 decembrie, vei găsi brazi care se vând începând de la 59 de lei. În zilele 15-19 decembrie, preţurile vor porni de la 69 de lei. Între 20 şi 24 decembrie promoţiile continuă, iar tu vei putea cumpăra la preţuri care pornesc de la 79 de lei. Dacă vrei un pom de Crăciun înalt şi foarte bogat, vei plăti 100 de lei, 120 de lei, 150 de lei, chiar 200 şi 300 de lei. Tot în Obor vei găsi şi brazi care se vând în ghiveci. Şi aici preţurile diferă: 99 de lei, 129 de lei, 150 sau chiar 200 de lei. Crengile ornamentale costă 5 lei, iar vâscul porneşte de la 3 lei (un bucheţel) şi ajunge până la 100 de lei, o coroană. Coroniţele decorative din crengi de brad şi ornate cu fundiţe costă 4,5 lei dar ajung şi la 10-15 lei. 

Piaţa Sudului - În Piaţa Sudului, coroniţele se vând la preţuri începând de la 5 lei şi ajung până la 10-12 lei - cele mari şi decorate cu fundiţe sau alte figurine din plastic. Tot în Piaţa Sudului se vând şi brăduţi naturali până într-un metru care sunt fixaţi  într-un suport rotund din lemn. Preţul acestora e 25 de lei. 

Carrefour – Şi în magazinele Carrefour se vând brazi naturali. Cei în ghiveci costă 149 de lei. Cei care sunt tăiaţi costă 80 de lei (brazi cu o înălţime între 1,50 – 1,75 metri) şi 100 de lei (brazi cu o înălţime între 1,75 şi 2 metri)

Ikea – În parcarea din faţa magazinului Ikea brazii naturali costă de la 99 de lei şi ajung până la 300, 400 sau chiar mai mult. 

Bricostore – Preţurile brazilor care se vând la Bricostore se încadrează între 75 şi 100 de lei (cei în ghiveci).

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net