Cum aranjezi corect masa de Crăciun

Ultima actualizare:

Nu e aşa de simplu să pregăteşti masa de Crăciun, mai ales dacă ai invitaţi pe care vrei să-i impresionezi. Şi nu ne referim aici doar la bunătăţile pe care le coci în bucătărie, ci şi la amenajarea mesei. În definitiv, prima impresie contează. Fii atentă la detalii, la decoraţiuni, dar şi la regulile bunelor maniere.

Trebuie să ştii de la bun început numărul persoanelor participante la masă. În sufrageria unui apartament obişnuit încap maximum 10 oameni şi, pentru ca toată lumea să se simtă bine, e nevoie să aloci un spaţiu de cel puţin 50 cm pentru fiecare invitat. Atunci când mergi la cumpărături pentru mâncare, asigură-te că ai în casă tacâmurile necesare, ca să nu te trezeşti pe ultima sută de metri că setul de pahare îţi e incomplet sau că nu ai toate farfuriile din acelaşi model. La mesele festive, fiecare farfurie trebuie dublată de o alta, pe care doar să pui farfuria din care mănânci. Mai ai nevoie de farfurii mijlocii pentru aperitiv, de boluri pentru supă, de farfurii pentru felul principal şi încă de altele mai mici pentru desert.

Decoraţiunile


    Decor Kika
Decor Kika

În ceea ce priveşte decoraţiunile şi culorile, poţi alege tradiţionalul roşu şi verde, sau poţi opta pentru ceva mai îndrăzneţ, precum alb, argintiu, auriu, verde, albastru sau mov. „În tendinţe anul acesta sunt decoraţiunile în tonuri discrete de vanilie sau cupru, care îmbină aspectul tradiţional cu cel elegant. Aveţi grijă să nu supraîncărcaţi masa pentru a nu o transforma într-un cadru obositor. Simplitatea este secretul eleganţei. Asortează îngeraşii, Moş Crăciunii, globurile şi steluţele cu tacâmurile, cu faţa de masă... şi încălzeşte atmosfera cu lumânărele din loc în loc”, ne sfătuieşte designerul kika, Elena Miron.

Tacâmurile, vesela şi paharele

Codul bunelor maniere spune că locul furculiţelor e la stânga farfuriei, aliniate de la stânga spre dreapta, în ordinea utilizării lor, şi se pun cu dinţii în sus. Cuţitele stau în dreapta, cu partea tăioasă spre farfurie, tot în ordinea utilizării (cel mai îndepărtat fiind pentru primul fel de mâncare). În faţa farfuriei stă lingura, cu partea adâncită în sus, şi, eventual, tacâmul de desert. Nu vom aşeza lângă farfurie mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Dacă e nevoie de mai multe, pune-le alături, pe o măsuţă. Locul paharelor este în faţa farfuriei, spre dreapta. Se pune un pahar de ţuică, unul de vin şi unul de apă. Ele trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. După utilizare, paharele de ţuică se iau de pe masă. Sticlele de vin şi de apă se pun simetric pe masă, la îndemâna bărbaţilor, care vor turna în pahare. Nu se toarnă în pahare decât după ce s-au golit, aflăm din cartea “Codului bunelor maniere astăzi” a Aureliei Marinescu.

Nu se pun pe masă

Muştarul, ketchup-ul, oţetul şi uleiul de măsline nu se aduc la masă decât dacă cineva le cere. Nici scobitorile nu-şi au locul pe masă pentru că nu se folosesc în public. Cine are neapărată nevoie, se va duce la baie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net